Låtsasdemokratin i Svenska kyrkan

SvD rapporterar att både Carl Bildt och Thomas Bodström kryssats in i fullmäktige i sina respektive församlingar. Ingen av dem kandiderade på riktigt, utan vara bara med som röstmagneter. Återigen får vi en bekräftelse på att partipolitiken i kyrkan är något av det sjukaste man kan tänka sig.

Bildt och Bodström skulle säkert kunna göra stora insatser för sina församlingar. Både är kända för sin enorma arbetskapacitet. Båda har talets gåva. Som engagerade kristna skulle de kunna göra mycket nytta i spridandet av Ordet.

Men har någon hört dem tala om Gud någon gång? Tror de på Gud? Eller ställde de upp bara för att deras partier ville det? Bodström säger till tidningen att han inte ville stå på valbar plats, av familjeskäl. Jo, tjena. Bodström jobbar heltid som riksdagsledamot och heltid som advokat. På fritiden skriver han romaner.

Partisystemet i kyrkan är genomruttet. Det saknar all form av legitimitet. Nästa vecka är det kyrkomöte igen (kyrkans riksdag). Men det är inte det nyvalda kyrkomötet som samlas, utan det gamla. Avsatta politiker ska alltså samlas och fatta beslut om det vi just röstade om. Vigselfrågan som var en av de stora frågorna i valet ska inte avgöras av dem som kandiderade i valet, utan av deras föregångare, de som inte längre har något mandat. Så intelligent är “demokratin” i Svenska kyrkan.

_______________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

2 reaktioner till “Låtsasdemokratin i Svenska kyrkan”

  1. Får man fr5åga hur det ser ut i ditt eget parti, moderaterna? Hur stor är viljan till förändring där? Inget kommer att förändras så länge de gamla riks- och kommunpartierna, de som inte har i kyrkan att göra, fattar beslut om en ändring. Några ströröster på POSK eller Frimodig kyrka leder ingenstans. Tyvärr.

  2. I moderaterna finns det en liten grupp som fortsätter att vilja driva kyrkopolitik. Majoriteten är sval. Sen har vi den oheliga alliansen mellan sådana som mig och nyliberalerna som vill bli av med kyrkofrågorna helt i partiet.

Kommentarer är stängda.