Ingen har klagat, men Biblarna måste ända rensas ut

För två år sedan försökte hotellkedjan Scandic göra sig av med Biblarna på hotellrummen. Sen ändrade man sig. Nu ska hotellkedjan Ibis göra samma sak. Bibeln är anstötlig, påstår man.

I förra Bibelbråket konstaterades att Scandic inte hade några problem med att tillhandahålla porr på sina hotellrum, utan att tycka att det var anstötligt. Det skulle inte förvåna mig om Ibis tänker likadant. Jag har inte bott på något Ibis-hotell själv, så jag har inte koll på läget, men jag räknar med att vi får veta hur det är med den saken ganska snart.

Tidningen Dagen har frågat hotellkedjan om några klagomål på Bibelns förekomst på hotellrummen inkommit, men det har det inte. Det rör sig uteslutande om en principfråga. Bibeln anses av hotellkedjan vara principiellt anstötlig. Hur gästerna i verkligheten uppfattar Bibeln har tydligen ingenting med saken att göra.

En positiv sak med detta besked är i alla fall att man vet vilken hotellkedja man inte ska bo på. Jag vill inte bo på ett hotell som drivs av en intolerant och fördomsfull företagsledning.

_______________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

12 reaktioner till “Ingen har klagat, men Biblarna måste ända rensas ut”

 1. Ibis har väl bara skithotell ändå?

  Jag var på ett Scandic-rum i helgen och där hade man Gideoniternas Bibel i ögonhöjd när man satt vid skrivbordet. Den låg inte ens gömd i en låda.

 2. Vad kan man dra för slutsatser av det här? Jo, att den gängse tolkningen av ordspråksboken 25:24 bör ändras till “Bättre att bo i en vrå på taket, än att dela rum på ett fördomsfullt hotell”.

 3. Har ofta undrat, vilka argumnet finns det för att ha Biblar på hotellrum egentligen? Varken i Polen eller fd Jugoslavien (som bada är dominant religiösa delar av världen) finns inga biblar på hotellen. När ja ställde frågan i slovenien sist fick jag helt enkelt frågan ‘varför skulle man det’?

 4. Bara för att Biblar traditionellt har funnits på svenska hotell, så är det ju inte något som säger att de måste fortsätta finnas där!

  När man tänker på saken lite närmare, så är det ju märkligt att endast en religiös/ideologisk bok har getts sådana förmåner. Jag har aldrig sett Koranen på något hotell. Jag har heller aldrig sett “Det kommunistiska manifestet”, “Mein kampf” eller “Mormons bok”. Inte ens några av Dawkins ateistiska alster finns på hotellrummen. Varför skulle då Bibeln göra det??

  När jag övernattar på hotellrum så brukar jag ta med mig min favoritlektyr – är kristna för lata för det? Du får ursäkta uttrycket, men hela den här hotellbibel-diskussionen drar ett löjets skimmer över kristenheten!

 5. Jag säger inte att Bibeln MÅSTE finnas där, men det är larvigt att rensa ut den bara därför att någon överkänslig ateist kan bli arg när han får se boken. Bibelnoja kan inte vara riktigt friskt.

 6. Som jag har uppfattat det ligger inte biblarna där för att “lata kristna” skall ha något att läsa. Syftet torde vara att sprida det kristna budskapet till dem som kanske inte betecknar sig som kristna. Troende kristna har vanligtvis med sig sin egen bibel.

 7. En kort replik på NiM:
  I sekulariserade delar av världen, och här intar Sverige en grav extremposition, känner troende kristna ett behov av att sprida det glada budskapet om Jesus. I mer religiösa länder, eller länder där kristenheten inte är lika åsidosatt, finns inte samma behov.

  Ingemar: I Sverige finns inte något behov av att lägga ut Det kommunistiska manifestet eller något ateistiskt alster. De flesta av oss har nämligen gått i svensk skola och har så att säga fått socialismen och ateismen i oss sedan barnsben.

 8. @Mårten:

  Hur kan det då komma sig att seden med hotellbiblar började när Sverige var kristet och alla hade kristendomen i sig från barnsben?? Vad var syftet då??

  Uppenbarligen beror hotellbiblarnas existens på de kristnas försök att vinna nya anhängare till sin religion. Varför ska hotellen vara skyldiga att hjälpa till med denna kristna mission??

 9. @Ingmar

  Det är ingen av oss kristna som vill att hotellen ska vara skyldiga att tillhandahålla biblar. Om du tror det föreslår jag att du läser mitt inlägg igen samt min replik nr 5. Du argumenterar i så fall mot en ståndpunkt som ingen av oss har.

  Vår uppfattning är en helt annan, nämligen att vi tycker att folk som tar anstöt av att det finns Biblar på hotellrummen är löjliga. De är Bibelnojiga.

 10. @Stefan:

  OK, Jag förstår dig! I och med att ni avfärdar hotellbibel-motstånd som löjligt, så får man ju dock känslan av att ni anser att hotellbiblar ska finnas kvar…

  Själv tar jag knappast anstöt av hotellbiblar, men jag irriterar mig likväl på deras existens! Jag ser helt enkelt inga goda skäl till varför det ska finnas biblar på hotellrummen. Gör det mig bibelnojig?

 11. Ja. Du gillar inte Bibeln. Det är ditt problem. Kom över det istället. Du hade aldrig klagat på om hotellet hade lagt dit Dostojeviskis Brott och Straff.

 12. @Stefan:

  Nä, varför skulle jag det? Den har jag ju i min egen bokhylla! :)

  Men erkänn att det är skillnad på bok och bok: bibeln är trots allt religiös propaganda…

Kommentarer är stängda.