5 reaktioner till “Min kommentar till kyrkomötets beslut om ny vigselordning”

 1. Ja du Stefan. Vad bör man – bortsett från att roa sig med Monty Python sketcher för att för ett ögonblick glömma hur illa det är ställt i kyrkan – som traditionalist göra efter beslutet härom dagen? Gå ur kyrkan? Jaha. Och gå till vilken kyrka? Katolik kan jag inte bli. Är för svensk för det. Frimicklare är inte aktuellt. Är för traditionell för det. Ortodoxa kyrkan känns lika naturligt som att bli buddist. Inte alls med andra ord. Så vad göra? Stanna kvar och härda ut fortsatta dumheter, kätterier och regelrätta hädelser mot kyrkans grund? Inte särskilt lockande.

  Nu hånler säkert alla Helle Kleinare åt mig och tänker “rätt åt dig gubbe”.

  Jag får väl be för dem.

 2. Hej Mårten,
  Som konservativ protestant utan speciellt varma minnen av svenska kyrkan ser jag en hel del andra lösningar. Den konservativa delen av svenska kyrkan är ohjälpligt döende då inga fler konservativa får prästvigas och oavsett vigselförordningen så kan det bara sluta på ett sätt.

  Bygg för framtiden istället. Målet är att det skall kunna finnas en kyrka på evangelisk grund som våra barnbarn kan gå till. Som Stockholmare finns det bara en handfull alternativ att gå till. Själv går jag till Bibeltrogna vänner (Roseniuskyrkan) men andra alternativ såsom lutherska församlingen, lutherska bekännelsekyrkan, missionsprovinsen. Om du bor i en annan del av landet vet jag dock mindre av alternativen. Sitt inte kvar i ett sjunkande skepp som inte vill ha dig! Hjälp till att bygga ett nytt samfund som vill vara troget.

  Guds frid,
  Daniel

 3. Tack Daniel! Mitt problem är ju att jag har ganska starka känslor för SK. Är uppväxt i den. Far var kyrkomusiker, mor kyrkvärd. Min bror sitter i kyrkoråd och frugan är präst.
  Det är liksom inte bara att byta från ICA till Konsum när gubben i charken luktar illa.
  Men jag gillar ditt engagemang och din attityd. (Även om vi inte verkar vara helt överens i den sk ämbetsfrågan.)
  M+

 4. Missionsprovinsen och gänget däromkring är ett mer utdöende släkte än traditionalisterna inom Svenska kyrkan. Vi traditionalister har motgångar just nu, men på några hundra års sikt kommer dett att ordna sig. Liberalflumteologin står nämligen inte för något. En kyrka som inte står för något kommer till slut att vara så urvattnad att ingen bryr sig om den.

  Emellertid tror jag att Svenska kyrkans budskap kommer att vattnas ur ännu mer innan det blir bättre. Som vanligt ligger USA steget före. Här finns redan kyrkor av typen “inter-faith”, dvs. att alla får tro precis på vad som helst, och ändå kallar man sig en kyrka.

  Men vad gör man som traditionalist i väntan på bättre tider? Man övervintrar.

Kommentarer är stängda.