Därför behövs ingen blocköverskridande regering

Alarmismen omkring vad som skulle hända om Sverigedemokraterna kom in i riksdagen är kraftigt överdriven. SD kommer nämligen inte att få någon vågmästarroll, eftersom det är ett ytterlighetsparti. Partiet har ingen utpressningspotential.

Om Alliansregeringen förlorar sin absoluta majoritet, men ändå vinner över de rödgröna, kan den bara fällas om Sverigedemokraterna och socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet sluter sig samman och röstar ned Fredrik Reinfeldt i en misstroendeomröstning. Alla oppositionspartier måste rösta MOT regeringen. Det räcker inte med att lägga ned sina röster.

Så hur ska SD rösta i en sådan situation? Ska det göra gemensam sak med sossarna? Sverigedemokraterna har utnämnt socialdemokraterna till sin huvudfiende, och ingen tror väl att Mona Sahlin skulle inleda ett samarbete med Jimmie Åkesson. De avskyr varandra.

Sverigedemokraterna har bara Reinfeldt och Sahlin att välja mellan. Och om man nu redan har bestämt sig för att absolut inte stödja Sahlin, vad ska partiet då göra?

I det läget behöver inte Reinfeldt göra någonting. Han behöver inte ens ringa till Åkesson och fråga hur SD tänker rösta.

Men vad händer om SD röstar med oppositionen för att fälla Reinfeldt? Ja, då blir det struligt. Enligt författningen ska man ha nyval om fyra förslag till statministrar har fallit i förtroendeomröstningen. Innan dess kan dock den sittande statsministern själv utlysa nyval.

Nyval brukar utmålas som ett problem, men varför det? Vi har inte haft något nyval sedan 50-talet då Tage Erlander utlyste nyval för att få igenom ATP-reformen. I vissa länder, som Frankrike, har man alltid två valomgångar. Så förskräckligt kan det inte behöva vara att rösta en andra omgång för att lösa regeringsfrågan.

____________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

2 reaktioner till “Därför behövs ingen blocköverskridande regering”

  1. Ser du nyval i en sådan situation som en möjlghet eller en risk för Reinfeldt? Kommer Alliansen att tjäna på ett nyval eller är det kanske Monas säkraste väg till makten?

  2. Jag tror inte att det blir något nyval. Tyvärr är risken mycket stor att fp eller c vill spela hjältar. Det har ju hänt förr. Olof Johansson trodde han gjorde en insats för landet när han hjälpte Göran Persson att få ihop en majoritet för sossarnas krispolitik på 90-talet, då vänstern vägrade hjälpa till. Men allt som behövs är is i magen. Reinfeldt tror jag har det, Olofsson också. Hägglund vet att hans enda möjlighet till inflytande går via moderaterna. Den svaga länken heter Björklund.

Kommentarer är stängda.