Vinstutdelning i välfärdsföretag är en bra grej

Det verkar som att det är något slag skifte på gång inom socialdemokratin när det gäller synen på vinstdrivande företag inom välfärden. Partiledaren klagar inte längre på vinsten i sig, utan “vinstuttagen”.

Så uttrycker hon sig idag i DN. Tidigare har jag också hört Thomas Bodström lägga ut texten om att vinst är bra, men vinstutdelning är dåligt.

Själv är jag av uppfattningen att välfärdsföretagare ska få göra vad de vill med den vinst som uppstår i deras företag. Så fungerar all annan företagsverksamhet, och de principer som fungerar bra för skoförsäljning, cykelreparationer, tandkrämstillverkning, mjukvaruutveckling med mera, fungerar också bra för äldreomsorg, förskolor och sjukvård.

Vissa tycker det är stötande att en företagare som producerar äldreomsorg med kommunen som kund kan ta ut en vinst som är större än den som behövs för nyinvesteringar i företaget, pengar som han helt enkelt stoppar i fickan. Om nu inte dessa pengar behövs i företaget skulle de ju kunna gå tillbaka till kommunen, tänker de, och ser med misstänksamhet på företagaren, som de tycker “profiterar” på skattebetalarnas bekostnad.

Jag känner ingen moralisk indignation över detta, delvis beroende på, som sagt, att all annan företagsverksamhet fungerar likadant. Men framför allt för att jag som skattebetalare ändå får precis det jag betalat för, och jag skulle inte få mer om det var så att staten införde regler för vad företag ska för göra med sin vinst, eller om kommunen bedrev all välfärdsproduktion i egen regi.

Vinstdrivande välfärdsföretag är mer effektiva än de gamla kommunalt drivna verksamheterna. Det är därför det uppstår en vinst i dessa företag. Själva innehållet i tjänsterna är detsamma som tidigare, kanske till och med lite bättre. En kommun som anlitar ett vinstdrivande företag för sin äldreomsorg får lika mycket omsorg för pengarna som om kommunen själv skulle stå för produktionen. Skattebetalarna förlorar alltså ingenting.

Dessutom drar vinstgivande branscher alltid till sig nya entreprenörer med följden att vinstnivåerna minskar på grund av konkurrensen. Risken att vårt land skulle få en stor grupp rika välfärdsföretagare som bygger lyxvillor i Danderyd för våra skattepengar är mycket liten. “Vinstuttagen”, som sossarna nu är så rädda för, kommer att vara måttliga, och på sin höjd räcka till någon extra resa till Medelhavet för företagaren och hans familj.

________________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

2 reaktioner till “Vinstutdelning i välfärdsföretag är en bra grej”

  1. Ägaren till friskolan där jag arbetar har sedan några månader tillbaka två bolag. Det ena driver skolverksamhet och det andra är ett fastighetsbolag som äger skollokalerna. Skolföretaget kommer att göra nollresultat i år, däremot inte fastighetsbolaget. Hyran kan anpassas så att vinsten hamnar i rätt bolag. Sådana konstruktioner kommer att bli väldigt vanliga om ett förbud drivs igenom.

  2. Det enklaste sättet att ta ut vinst utan att det syns är att ta det som lön.

    Rädslan för vinstdrivande företag är rent emotionell grej. Den har ingenting med verkligheten att göra.

Kommentarer är stängda.