Lättja och helt vanlig inkompetens bakom textstölder

Beröm åt SVT för sin analys av plagiat i motionerna till socialdemokraternas partikongress. Det avslöjar två saker. Dels hur dåliga motionerna verkligen är, hur lite tankekraft som faktiskt läggs ned på dem. Dels hur långt klipp och klistra-kulturen har gått.

Det verkar som att allt fler tror att det är helt OK att kopiera en annan författares text om det är så att man själv sympatiserar med innehållet. Det är vad som har hänt nu på sossekongressen. Utan någon som helst reflektion över vad som menas med plagiat försvarar partisekreteraren Ibrahim Baylan att partistyrelsen har kopierat text av ingen mindre än justitieminister Beatrice Ask.

Jag är inte förvånad över att enskilda motionärer stjäl texter, men i just det här fallet är det partistyrelsen, partiets verkställande organ, som ligger bakom. Det är pinsamt.

Den huvudsakliga förklaringen till de många textstölderna är Internet och den lättjans kultur av klipp och klistra som brett ut sig. Det här har blivit ett stort problem på universiteten där studenter ertappas med att plagiera texter. Vissa av dem förstår tragiskt nog inte ens att det är fel att plagiera. De tror att de kan kopiera en text från Internet bara de anger källa. De maskerar inte ens sin stöld, eftersom de tror att de gör rätt.

Varför är det då fel att ordagrant, till sista kommatecknet, kopiera en annan persons text om det är så att man instämmer i vad som skrivs till sista kommatecknet? Det är främst två skäl. För det första är det moraliskt fel att stjäla en annans verk. Man kan inte sno en melodi av en kompositör och påstå att den är ens egen bara för att man gillar den.

För det andra innebär ett kopierande att man inte uppvisar ett kritiskt förhållningssätt till den källa man använder sig av. Man blir istället ett okritiskt språkrör för en annan persons åsikter. Därigenom avsäger man sig själv all auktoritet. Okritiskt sväljer man med hull och hår en annan persons åsikt. Bara en människa som inte kan eller orkar tänka själv gör så.

Vill man låna av en annan författare citerar man. Det finns sedan länge etablerade principer för detta som både gör källan rättvisa och som inte försätter författaren i en situation där han framstår som urblåst.
_____________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

2 reaktioner till “Lättja och helt vanlig inkompetens bakom textstölder”

 1. Hej!

  Jag håller helt med dig. Att stjäla texter är inte acceptabelt, speciellt inte på en så hög nivå inom politiken.

  De som gjort det här skulle behöva gå en metodkurs på högskolan där man lär sig hur man citerar eller hänvisar till andra människors tankar, texter eller idéer.

  Det är jättebra att det här uppmärksammas av SVT, men även att du tar upp det här på din blogg.

  Det är riktigt dåligt att ledande socialdemokraterna förstår att man inte får göra på det här sättet, dvs att stjäla texter utan att citera den som ligger bakom texten, tankarna eller idéerna. Det får mig att undra hur det ligger till med skolbildningen hos dem.

  De har ju Östros som har licentiatexamen i ekonomi, han borde kunna tala om i tid för dem att “så här gör man inte”.

  Man undrar hur den interna kommunikationen fungerar. Det borde väl inte vara så svårt att be om råd kring hur man faktiskt gör. De hade ju kunna vända sig till personer utanför partierna om de är osäkra, så hade de fått ett rakt svar och inte behövt vara så här slarviga.

  Mvh

  Mikael

 2. En annan pikant detalj är att Baylan var skolminister förut. Nu står f.d. skoministern i TV och säger att det inte gör något om man plagierar en text om det är så att man gillar innehållet.

Kommentarer är stängda.