Sossekongressen: Ja, till vinstuttag! Eller…?

Vi får nog räkna med att sossarnas dubbla budskap om privata vårdföretag fortsätter. Ena dagen går man till storms mot vinstuttag. Nästa dag bryr man sig inte.

Häromdagen skrev Mona Sahlin i DN:

Medborgarna och patienterna ska stå i fokus – inte producenterna. Skattepengar för välfärd ska gå till välfärd – inte till aktieägarnas vinstuttag.

Men idag när frågan varit uppe till debatt, då många ombud har velat ha en reglering av vinstuttagen, säger partistyrelsens företrädare Ylva Johansson:

Vi har sagt nej till att tala om lagstiftning eller om ett förbud mot vinstuttag. Varför? Jo, vi tror att om vi säger att man inte får plocka ut vinsten måste det också sägas att man inte får ge väldigt höga styrelsearvoden, inte ge konstiga bonusar, inte ha interndebitering till ett moderbolag på Jersey, inte får låta pengarna försvinna någon annanstans i verksamheten.

Sossarna vill alltså inte göra något åt att en vårdföretagare stoppar vinsten i egen ficka, drar iväg till bilhandlaren och köper sig en sprillans BMW, som han sen glider omkring med på stan.

Istället vill partiet att man ska styra företagen med kvalitetskrav. Jaha. Så var det med den socialismen. Just detta råkar nämligen vara precis så vi i alliansen vill ha det.

Icke desto mindre kommer i alla fall debatterna här hemma i landstinget fortsätta som vanligt med attacker mot vårdföretagarna. Hos oss har de i samförstånd med alliansen privatiserat tre vårdcentraler. Men varje gång vi har landstingsfullmäktige är det glömt. Sossarnas obeslutsamhet om välfärdsföretagen får vi alltså dras med ytterligare en mandatperiod, verkar det som.

____________________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra: