Otäck debatt om amerikanska muslimer väntar efter dödsskjutningen

Eftersom det ingår i mitt jobb att bevaka försvarspolitiken i USA har jag nu på morgonen skummat igenom vad tidningarna skriver om dödskjutningen på Fort Hood i Texas. Trist nog får man konstatera att en otäck debatt om de amerikanska muslimernas roll i armén och samhället väntar.

Associated Press har redan snokat reda på att gärningsmannen har varit föremål för FBI:s uppmärksamhet. Han har tydligen varit i dåligt sammanhang på nätet och gjort konstiga uttalanden om självmordsbombare. Gärningsmannen heter Nidal Malik Hasan och har således arabisk påbrå men är född i USA, samt muslim.

Dådet följer mönstret av ett “vanligt” vansinnesdåd. Killen var förmodligen knäpp. Men media frågar sig naturligtvis om Hasans etniska bakgrund och religiösa tillhörighet kan ha haft med saken att göra. Vissa mindre försiktiga politiker verkar också redan ha sin uppfattning klar:

Rep. Michael McCaul, a Texas Republican and ranking member of the Homeland Security intelligence subcommittee, said, “Whether it was directed from a foreign or domestic source it is still an act of terror.”

rapporterar Washington Times.

Vanligtvis brukar New York Times ha mycket bra artiklar, men idag verkar det vara vikariernas dag. Så här skriver man redan i fjärde stycket i sin huvudartikel:

Clad in a military uniform and firing an automatic pistol and another weapon, Major Hasan, a balding, chubby-faced man with heavy eyebrows, sprayed bullets inside a crowded medical processing center for soldiers returning from or about to be sent overseas, military officials said.

Vad har ögonbrynen med saken att göra?

På måndag morgon åker jag i tjänsten till Washington D.C. Återkommer med reaktioner från ort och ställe på dödskjutningen nästa vecka.

________________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

En kommentar till “Otäck debatt om amerikanska muslimer väntar efter dödsskjutningen”

Kommentarer är stängda.