Islamisk extremism eller inte bakom dödskjutningen?

På plats i Washington DC har jag kunnat höra och läsa vad som sägs om dödsskjutningen armébasen Fort Hood. Som bekant har det kommit fram att gärningsmannen var muslim.

Den diskussion som nu förs i media är om gärningsmannens motiv kan ha med hans muslimska tro att göra. Det har visat sig att major Hasan redan för två år sedan offentligt talat om att muslimer i armén borde undantas från tjänstgöring i muslimska länder. Han har också brevväxlat med en imam, som är känd för sina radikala idéer. FBI har känt till honom, men bedömt honom som ofarlig.

Men den som stirrar alltför mycket på en persons motiv riskerar dock att missa orsakerna, bakom motiven. Det finns andra liknande vansinnesdåd att jämföra med. Ingen av dessa mord har begåtts av någon som hänvisat till sin religiösa tro. Inte mycket talar för att major Hasans religiösa tillhörighet skulle vara det som orsakat dådet. En bättre förklaring är att killen är knäpp och därför också tolkat sitt uppdrag som god muslim helt knäppt.

Dessvärre är debatten om islams roll i det amerikanska samhället igång igen. FOXNews anklagar andra TV-kanaler för att av politiska skäl tona ned islamdiskussionen, medan andra kanaler försiktigt väntar in polisutredningen. Jag gillar att kolla på FOXNews, men i det här fallet går man verkligen händelserna i förväg. Vi vet i nuläget mycket lite om gärningsmannen. Det rimliga är att vänta med spekulationer tills att polisen åtminstone kunnat förhöra honom.

_______________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

4 reaktioner till “Islamisk extremism eller inte bakom dödskjutningen?”

 1. Jag tycker vi har fått tillräckligt med information för att dra slutsatser. Imamen i Jemen t ex

 2. Nej, man kan inte veta detta förän polisutredningen är klar. Det är först då vi kan ta ställning till motivet. Om han är pyskiskt sjuk saknas motiv, och då kan det inte heller vara islamisk terrorism.

 3. Man kan ju argumentera att alla jihadister är mentalsjuka från början.
  Annars kulle de nog inte blivit jihadister eller islamister.

  Jag älskar också FOX-news, men tydligen av helt andra orsaker än du.
  Kanske jag missförstår men din rad om dem låter för mig som att du tycker att FOX-news, förutom denna nyheten, annars är “fair and balanced”?

 4. Glömde det viktigaste: Jag håller med om att ingen vet egentligen någonting just nu. Även om det inte alls är så lika långsökt att anta att han gjorde det av religionsindoktrineringen som att han skulle varit mobbad.

  Men som vanligt, oavsett om det handlar om islamister som gör något eller om någon mördar en muslimsk kvinna i en domstol (där detta dåd då skulle ha bevisat islamofobin som regerar hela europa). så är människor snabba att döma.

Kommentarer är stängda.