Drottningen av USA

USA har väl ingen drottning? Jovisst har man det, men här kallar man henne för “First Lady”. Hon är gift med kungen av USA, som kallas president. Drottningen heter Michelle Obama. Precis som i alla andra kungadömen blir kungligheterna föremål för folkets beundran, vilket gör att det skriver hyllningsböcker till dem.

Jag har varit i bokhandeln i Georgetown här i Washington D.C. Och då fick jag syn på denna barnbok som jag var tvungen att köpa. Republikaner i Sverige brukar klaga på kungafjäsk. De tror att fjäsket ska försvinna om man inför republik. Ta då en titt på Sagan om Michelle Obama, drottning av USA.

“Smart and sure, hardworking, talented, professional and passionate, loving wife and mother, daugther, sister, friend”.

Michelle som liten flicka.

Michelle gifter sig med sin prins.

Michelle som mamma.

Sagan slutar med att prinsen väljs till kung av folket. Kröningen firar man med en storståtlig bal på slottet.

SLUT.

________________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

8 reaktioner till “Drottningen av USA”

  1. Skillnaden är väl dock att det BARA blir devota smickerskrifter om kungahuset i Sverige. Så är det ju inte riktigt med presidenten i USA.

  2. @karl b: Vad menar du? Är allt som skrivs och sägs om det svenska kungahuset devota fjäskande hyllningar? Har du sett någon enda rapport, artikel, inlaga, intervju beskrivande kungahusets göranden uteslutande i positiva termer? Då får man nog bara leta i slottsboden i så fall. Nej du, mer hånad och häcklad statschef får man leta efter. Obama kan ju dessutom gå i svaromål om han skulle möta kritik. Du kan ju bara föreställa dig den mediala storm som skulle blåsa om kungen dristade sig att skriva en artikel till DN-debatt för att försvara sig då han blivit påhoppad.

  3. Mårten, du får gärna visa på när kungen senast kritiskt granskades, på det vis som Reinfeldt eller Sahlin granskas. Faktum är att även erfarna journalister tycks förlamade i kontakt med de kungliga och bara klarar av att ställa de mest pinsamt devota frågor, utan någon vilja att ifrågasätta eller komma förbi fasaden./karl

  4. Well, liknande hyllningar till en (svensk) kung eller drottning är som jag ser det rätt harmlösa. Kungen/drottningen har ingen politiskt makt och ingen direkt demokratiskt legitimitet. De allra flesta är nog överens om att kungen och hans fru är bra, och följer dem gärna på TV. Men de allra flesta tycker nog inte att kungen/drottningen skall vara nåt mer än just kung/drottning. Monarkin är ju lite teater, och bör förbli så (Med det menar jag inget nedlåtande, vi svenskar behöver teater).

    Men när man ser dylika devota hyllningar till en demokratiskt vald ledare, med verklig makt och verkligt inflytande är det en helt annan sak. Demokratiskt valda ledare skall granskas, inte hyllas. Och när man hyllar dem (eller deras respektive) på dylikt sätt tror jag att risken är stor att granskningen blir lidande.

    Och det tycker jag är skrämmande.

Kommentarer är stängda.