Dags att börja avveckla Vattenfall

Det är fel att påstå att Vattenfall vuxit till ett energipolitiskt monster under Maud Olofssons tid som näringsminister, som Gustaf Fridolin (mp) påstår. Det började långt tidigare. Men han har onekligen rätt i att något är seriöst fel med detta företag.

Jag tror inte på statligt företagande. Vi har inte en stat för att driva företag. Själva idén om statliga företag är fel i grunden. Men en bra princip måste också kunna tillåta undantag och hittills har jag tänkt mig att Vattenfall är ett sådant undantag. Avregleringen av elmarknaden blev ju aldrig riktigt bra. Elpriserna har för många husägare varit oförklarligt höga. Man kan på goda grunder misstänka prissamarbete.

Dessutom har vi problemet med att Vattenfall äger livsnödvändiga elnät över hela landet. Jag själv är tvångskund hos detta bolag på grund av att det äger ledningarna som går fram till mitt hus. Jag kan inte välja bort Vattenfall.

Nu har det dock visat sig att Vattenfall agerar som vilket annat storföretag som helst. Att växa har blivit huvuduppgiften. Det var först i år som jag förstod att Vattenfall äger kärnkraftverk i Tyskland.

Är det bra att svenska staten äger tyska kärnkraftverk? Jag har inte format en åsikt om det ännu, men jag har svårt att se var i intresset för mig som svensk medborgare i detta ligger. Om vi nu ska ha statligt företagande i Sverige måste det ju vara för att vi har ett svenskt problem att lösa, som inte kan lösas på annat vis. Vilket är det problemet? Jag hittar det inte.

Kärnkraft är också en mycket politiskt reglerad del av energibranschen och måste så också vara. Är det då en klok politik av svenska staten att äga kärnkraftverk som tyska staten har till uppgift att vaka över? Blandar vi inte ihop politik och affärer då till en enda gegga? Jag är rädd för det.

Folkpartiet har idag föreslagit att delar av Vattenfall borde kunna säljas av. Det är värt att fundera på. Hittills har det varit omöjligt för sossar och vänsterpartister att gå med på, men inte ens vänstern kan väl tycka att det är bra att Sverige äger kärnkraftverk i andra länder?

____________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra: