När humanisterna får som de vill

Också i USA är humanisterna, eller rättare sagt, ateisterna mycket aktiva och bedriver sedan flera år tillbaks en kamp mot allt offentligt julfirande. Som vanligt blir det mesta i USA lite mer extremare än här i landet lagom. Senaste exemplet på en ateistisk triumf är inställandet av den traditionella Julparaden i byn Amelia i Ohio.

Julparaden är en tradition sedan 29 år tillbaks. Den har tidigare skötts av den lokal företagarföreningen, som dock i år avsagt sig uppdraget. Kommunen, Amelia Village, har velat ta över för att traditionen ska kunna leva vidare, men borgmästaren har till slut känt sig tvungen att lägga ned projektet, eftersom ateisterna har hotat att stämma kommunen. Borgmästaren vill inte slösa skattepengar på en juridisk tvist, menar han.

Först gjorde han ett försök med att byta namn på paraden och kalla den för en “Holiday Parade” istället. Med ordet “Christmas” utsuddat skulle den kristna prägeln vara borta och hotet om stämning också. Men då meddelade den lokala baptisförsamlingen att den inte tänkte medverka och inte heller upplåta sin parkeringsplats åt spektaklet. Därmed gick det inte att genomföra en parad alls, menade borgmästaren.

Den 29 åriga jultraditionen vare därmed avskaffad. Det publika julfirandet är inställt. Precis som ateisterna vill ha det.

Källor:
http://www.ameliavillage.com/pdfs/parade_renamed.pdf
http://www.ameliavillage.com/pdfs/parade_cancelled.pdf

_________________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

11 reaktioner till “När humanisterna får som de vill”

 1. Är det inte ateisterna/humanisterna som brukar kritiserar religionerna för att pålägga samhället krav på hur det offentliga livet skall utformas?
  Har de ingen förmåga till självkritik?
  Dessutom kan man fråga sig hur stor majoritet, som är för julfirandet i den stackars staden Amelia, som drabbas av en (ja, hur stor?) minoritet som inte vill ha julfirandet.
  Dessutom är säkert stadens namn religiöst på något sätt, säkert även staten Ohios namn. Det är nog bäst att vi förbjuder hela västerlandet, ja kanske för säkerhets skull hela världen, så att inte någon stackars skitnödig missunsam ateist någonstans i världen riskerar att bli kinkig och ledsen, eller i värsta fall – Gud förbjude – kränkt!
  Suck, jag blir så trött på dessa dumheter.

 2. Finns det någon som på fullt allvar förväntar sig en kristen kyrka skulle lägga ned en massa tid, pengar och engagemang på ett projekt som har tagit avstånd från sitt kristna innehåll?
  Hela historien utgår från kravet ställt från ateisterna, baptisternas tillbakadragande är en självklar och oundviklig konsekvens av de nya premisser ateisterna indirekt påtvingade borgmästaren.

 3. Alltså, jag undrar väl om inte paraden varit kvar i sitt ursprungliga skick om bara den där lokala företagarföreningen fortsatt som förr. Det blir liksom lite svårare för ateisterna om det är frivilliga organisationer som står för det religiösa. Nu skulle kommunen ta över. Det blir nästan aldrig bra.

  USA är ju också en väldigt lustig statsbildning. Grundad av något så motsägelsefullt som religiösa liberaler. Blir nästan aldrig bra, det heller.

 4. Frank, baptisterna är väl fria att göra som de vill? Om de inte vill delta i en “Helgparad”, där man på förhand har bestämt att man inte ska fira Jesus, är det väl upp till dem att bestämma om de vill vara med eller inte.

  Problemet är snarare en feg borgmästare som inte törs/vill stå upp för byns traditionella fest. Svagt.

 5. Om paraden skulle kunna genomföras med samma innehåll som förut med den enkla åtgärden att byta namn på den, så kan inte jag se annat än att för baptisterna är det inte själva paraden som är viktig utan vad den kallas.

 6. @Joel. “Bara en kristen kan vilka de här kampanjerna så.” Vad menas? Vilket idiotiskt inlägg.

 7. @Aqurette
  Om majoriteten i byn röstar för att ha en Julparad så måste det väl vara OK att ha en? Ska inte majoriteten få bestämma hur skattebetalarnas pengar används? Det är ju deras pengar.

 8. Fånigt av extrem-ateister… Är själv icke troende, men kan inte förstå varför man skulle ha något emot just julen. Man behöver ju traditioner och högtider, oavsett religion, och julen (eller något liknande) har firats långt innan västvärlden kristnades. Och aldeles oavsett det så är det fånigt att stirra sig blind på den religiösa överbyggnaden, och glömma vad julen igentligen handlar om: “Everyone likes a good party!”

Kommentarer är stängda.