Bedårande men mot mörk bakgrund

I helgen såg jag filmen Promises av B. Z. Goldberg som handlar om israeliska och palestinska barn. Barnen får berätta om sin syn på sig själva och varandra. Eftersom barn speglar sina föräldrars åsikter ger filmen en tragisk bild över fientligheten mellan de två folken.

Mot denna mörka bakgrund lyser dock denna lilla solstråle, en flicka i en ortodox judisk familj som berättar hur hon ska fira sabbat när hon blir stor. Bedårande, men just därför också så tragiskt, därför att hon bor i en bosättning, och har sannolikt fått lära sig att avsky sina närmaste grannar redan som barn. Men barn kan inte lastas för sina föräldrars dumheter. Varsågoda, en solstråle från Palestina:

________________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

4 reaktioner till “Bedårande men mot mörk bakgrund”

  1. Lite märkligt att du kallar en flicka från Israel för “solstråle från Palestina”…

    Men men.

  2. Flickan är israel, men bor i Palestina. Det är märkligt, det håller jag med om, men förhållandena är ju lite komplicerade i denna del av världen. Hon är en israelisk solstråle från Palestina.

  3. Hon bor i Israel. Det finns solstrålar där också.

    Palestina är ju bara romarnas ockupationsnamn på regionen. Men kör till!

  4. Man kan kalla det för Occupied Palestinian Territories också. Problemet är att Israeliska staten är oklar över vad den anser vara Israel. Svenska staten tror jag kallar det för de ockuperade områdena. Någon Palestinsk stat finns inte. Men om man utgår ifrån vad befolkningen i området kallar sig – palestinier – blir det naturligt att kalla området för Palestina, på samma sätt som man kan kalla kurdernas område för Kurdistan, trots att någon kurdisk stat inte finns. Samma sak gäller för övrigt också Ångermanland och Småland, som inte heller är statsbildningar men utgör geografiska begrepp, som är fullt användbara i normalt språkbruk.

Kommentarer är stängda.