Rätt att renovera sjukförsäkringen

År 1980 var 3,8 procent av den arbetsföra befolkningen förtidspensionerad. År 2005 var det 5,7 procent. Är detta ett problem eller inte?

Antingen ser man det som ett problem att förtidspensioneringarna nästan fördubblats eller så förnekar man det. Antingen kan man därför tycka att regeringen gör rätt som försöker renovera försäkringssystemet, även om man kan vara missnöjd med beredningen av ärendet. Eller så förnekar man att problemet alls existerar och anklagar regeringen för att vara cynsik, oempatisk eller något annat fult ord.

Jag sällar mig till dem som trots klumpigheten i förslaget anser att en renovering är bra och därför välkommen. Bakom varje procentsiffra i statistiken finns ett antal människor av kött och blod som inte fått hjälp av våra myndigheter att komma tillbaka till arbetslivet. Under flera år har vi i Sverige sjukskrivit folk på livstid för att vi inte har någon idé om hur vi ska kunna hjälpa dem. “Långt över en halv miljon människor anses alltså för sjuka för att arbeta – i ett av världens rikaste och mest hälsosamma länder”, skriver Expressen.

Vi har kallat arbetslösa för sjuka, eftersom vi har varit för dåliga på att skaka fram jobb. Att maskera arbetslöshet på detta vis, genom att kalla arbetslösa för sjuka, det är vad jag kallar cyniskt eller oempatiskt. Därför anser jag att det regeringen gör är rätt. Vi ska inte använda sjukförsäkringen som en förtäckt arbetslöshetsförsäkring.

Förnekarna, den samlade oppositionen, påminner märkligt nog mycket om republikanska partiet i USA, fast till det sämre. Republikanerna förstår att USA:s hälsopolitiska system är påväg att krascha, men är oförmögna att komma med en lösning. I Sverige är den reaktionära hållningen istället att förneka att det alls finns ett problem.

_______________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

6 reaktioner till “Rätt att renovera sjukförsäkringen”

 1. Lustigt nog var det sossarna som i regeringsställning – för inte så många år sedan – satte igång tankearbetet för att renovera sjukförsäkringen. Ingångsvärdena var precis de som du tar upp i ditt inlägg, Stefan. Nu går de på som om de inte har en aning om vad de gjorde nyss. Hyckleri av värsta sort.

  Visst finns det likheter med IPRED- och FRA-kalabaliken. Även där var det sossarna (under dåvarande justitieminister Tomas Bodströms ledning) som såg problemet och ville göra något åt det. Nyligen stod samme minister och ojade sig över hur regeringen tummat på yttrandefriheten. Men det var ju hans idé från början!

  Finns det ett mönster här? Vill sossarna tillbaka till makten så desperat att de måste ljuga sig dit? Hycklande, makthungriga sossar har vi väl haft nog av i detta land? Vänstern är inte att lita på. Det har de aldrig varit.

 2. haha fel. Det hade (o har, även om Veronica Palm är duktig)iofs sossarna oxå. Ingen partist vill att friska människor inte ska bidra till det gemensamma. Var det inte Marx som sa “Den som inte arbetar ska inte äta”? Tja… Desutom borde vi som har över 30.000 i lön sluta att försöka förstå hur det är att leva i det svenska samhället på i princip ingenting – dvs. att ha en tusenlapp kvar när räkningarna är betalda. Eller värre. Tro mig, det skapas substrukturer.

 3. Ann Ö.:
  Kanske har du rätt i att du som har över 30.000 i lön inte skall försöka fårstå det här!
  Men jag säger frimodigt följande: Regeringen gör rätt och det är fruktansvärt att se att vänsterblocket plockar billiga poäng på reformer de vet är nödvändiga för svensk ekonomi, men samtidigt fruktar för att det skapar ekonomiskt fria individer.

  Vänsterblocket kallar regeringen onda för att barnsjukdomar i nödvändiga reformer drabar några individer på ett felaktigt sätt, men den stora demokratiska ondskan i den här historien finns hos partiet som försökt åsidosätta demokratin genom att skapa röstboskap som gjorts livegna till socialdemokraterna.

  / NV, som lever med hela sin familj (tre personer) på totalt 10.000 per månad (allt inräknat)!

 4. Då borde du definitivt rösta vänster. Det som är “nödvändigt för svensk ekonomi” är en politisk fråga. Inom parantes har jag inte alltid haft 30 000 i lön utan ensam försörjt barn på existensminimum – det gick att leva på tidigare, tveksamt om det gör det nu. Poängen är dock inte vem som haft det jobbigast utan att utan system som går att leva på skapas en subekonomi. Och det – i sig – är ett hot mot samhället.

 5. Ingen “borde” rösta vänster!
  Särskilt inte låginkomsttagare. Är det några som kommer få privatekonomin sönderslagen efter en rödgrön seger är det de som tjänar minst. Undersköterskor, poliser, kulturarbetare, kassörskor, städerskor osv. De med små marginaler kommer att vara värst utsatta när vänstern genomför sina skattehöjningar på tusentals kronor per månad. Vi som tjänar lite mer klarar oss nog. Vi fixar nog både hyra och mat även efter att Sahlin satt sig med kommunisterna i Rosenbad. Men deltidsarbetande förskollärare får det tufft. De ska definitivt inte rösta vänster!

 6. Ann Ö:
  Jag tänker aldrig någonsin rösta vänster!
  Som det är nu klarar vi oss utan problem. Jag tror inte det skulle bli lika bra med Mona och hennes entourage i Rosenbad.
  Jag vill understryka att det går alldeles utmärkt att ha ett bra liv med min familj på 10.000 per månad och vi har ingen som helst anledning att klaga. Om man vara försöker vara lite ekonomisk går det till och med leva riktigt gott på denna summa; det vet jag! Men det handlar ju om hur man prioriterar i livet och vad man tycker sig ha rätt till.
  Jag tycker mig inte ha rätt till att höja min levnadsstandard på bekostnad av någon annan (oavsett hur mycket pengar denne har!). Tvärtom tycker jag att jag har en skyldighet att se till att jag och min familj klarar oss utan att vara en belastning för samhället.
  Då kanske man får vara lite noggrannare med sin prioriteringar, och då blir det färre biobesök och utlandssemestrar; men det är jag som betalar för mig, inte någon annan som betalar för mig.

  Nej fy för de rödgröna populisterna! Livegenskap har vi aldrig haft i Sverige och jag skall göra allt jag kan för att värja mig från att tvingas in i livegenskap till sossarna!

  p.s. Jag vill bara understryka att jag inte motsätter mig att samhället har ett socialt skyddsnät, jag tycker bara det är sjukt när människor som skulle kunna klara sig på sin egen inkomst tvingas in i detta sociala skyddsnäte. d.s.

Kommentarer är stängda.