Bara en tillfällig nedgång, tror jag

Jag kan förstå att många oroas över de plötsligt försämrade opinionssiffrorna. En tydlig och ordentligt ökad majoritet för oppositionen i både SCB:s och SIFO:s mätningar. Men loppet är verkligen inte kört. Några bitar av ljus:

Debatten om sjukförsäkringen är det som bäst förklarar den plötsliga nedgången för Alliansen. Sakfrågan är egentligen inte alls så kontroversiell som påståtts, men debatten är illa skött. Med tanke på den stiltje som rådde i opinionen fram till att debatten bröt ut, finns det ingen annan förklaring. Därmed borde också siffrorna vända tillbaka när debatten ebbat ut.

Stiltjen som varade fram till nu vittnar om att det inte finns något stort utbrett missnöje med regeringen på många olika punkter. I så fall skulle nedgången ha börjat långt tidigare, och inte plötsligt dyka, som den gjort nu.

Tydligt är också att moderaterna inte drabbats särskilt hårt. I SCB:s undersökning har partiet 26,2 procent och i SIFO 25,1. Det är i par med valresultatet, och fortfarande de bästa siffrorna partiet haft på flera decennier. I sjukkassedebatten har oppositionen i vanlig ordning velat utmåla moderaterna som onda, cyniska och oförmögna att känna medlidande. Men det har bevisligen inte funkat. M har egentligen inte tappat någonting.

Följaktligen går det att hämta igen underläget. Men jag instämmer verkligen i det Reinfeldt talar om i flera medier idag, att Alliansen måste jobba mer och hårdare. Det är ändå vi som driver politiken framåt. Oppositionens politik fortsätter att vara nej, nej och nej, vilket i slutändan väljarna knappast kan tycka är särskilt konstruktivt.

De enda tydliga trenderna jag kan se i siffrorna är att miljöpartiet fortsätter sno väljare från sossarna och att Sverigedemokraterna verkar ha kommit över den “psykologiska” småpartispärren. Vi får nog börja ställa in oss på att SD kommer in i riksdagen. Tyvärr.

____________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

7 reaktioner till “Bara en tillfällig nedgång, tror jag”

 1. Jag tror tvärtom det är mycket mer illa än vad man tror, bägaren har runnit över för de mest troga väljarna.

  Jag är själv småföretagare och var mycket blå i förra valet. Dessutom tränar jag på gym.

  Jag skulle bra gärna vilja veta vad alliansen gjort för småföretare… Grundläggande felet är att de flörtat för mycket med väljare från vänster och glömt av kärntrupperna. Den där jävla kassaapparaten är många småföretagare vansinniga på. Småföretagare är i princip aldrig sjuka, ändå skall de betala lika mycket i skatt och allt jävla pappersarbete är ju kvar.

  Ett annat intresse jag har är och träna på gym. Men nu har man tydligt fått för sig att det är organiserad brottslighet så polisen har börjat ställa sig utanför en del gym och alla som kommer ut får pissa, vägrar man så får man följa med till stationen. Det är en liten minoritet i samhället med för denna lilla minoritet så är träningen mycket viktig. Andra tittar kanske på och tycker det är kanon men den lilla minoriteten på kanske 20 000 personer har plötsligt blivit grymt bra valarbetare för att sprida budskapet att INTE rösta på alliansen som vill införa en polisstat.

  Det finns en del andra klantigheter där regeringen skött det mycket dåligt och små grupper (kanske representerar runt 1% av de som röstar) har blivit mycket hårt drabbade, saab affären är ett annat exempel. Ok att staten inte skall smörja saab men man behöver ju inte prata ner företaget… och man kan ju göra vad man kan för att underlätta köp. hade de varit kvickare i regeringen så hade problemet varit löst. tror inte de som jobbar på¨saab och har kopplingar till företaget är speciellt glada på alliansen.

  problemet är kanske att man har varit och petat i små gruppers väldigt viktiga områden vilket gjort den rasande.

 2. Det tror jag eventuellt med, tror de flesta som råkar ut för detta sneglar mer åt piratpartiet eller SD. Men det är ändå alliansen som infört de hårdare tagen. Så jag det är dem man är förbannad på.

 3. Jag är glad att inte såssarna sitter i regeringen för då hade jag troligen varit delägare i en Saab-fabrik. De flesta bryr sig nog inte hur det går för saab. Bara man slipper äga en fabrik som aldrig gjort något resultat.

  Alliansen kunde dock ha gjort mer för att förenkla för småföretagen och se över deras sociala avgifter.

  Förändringen i opinionen tror jag är tillfällig. Regeringen har varit engagerad i EU en tid och då dansar råttorna på bordet.

 4. Jag är besviken på media.

  Om detta hade varit en rättsstat hade vi haft fria medier och därmed en journalistkår som kan analysera ett svårt ämne från fler håll än från det socialist-populistiska. Visst förstår jag att regeringen ska belysas hårdast, men som i exemplet sjukförsäkringen ovan, visar det sig att media antingen far med osanning eller medvetet försöker vrida fakta för att skapa vänsteropinion. Vi har sett det förr och kommer att se det hela valrörelsen.

  Förresten, jag är inte alls besviken på media. De har betett sig precis som vanligt. Jag har inga förväntingar längre. Så det går inte att bli besviken.

  Ska fan vara borgerlig statsminister i det här landet.

 5. Media? Är inte den borgerlig? Iaf dagspressen i Sthlm… Det är väl bara i landsortspressen det finns lite variation. För du menar väl inte Sverker Olofsson?

  Stefan: Nu är det Jan Leijonhielm på nyheterna om Saab:)

 6. Det är stor skillnad på den politiska färgen på dagspressens ledarsidor och den politiska färgen på journalistkåren!
  Den senare har mer inflytande eftersom den finns i samtliga mediatyper och har fördelen av att kunna hävda att deras arbete är neutralt och granskande, inte politiskt. Tyvärr är en stor del av den mycket starka vänstermajoriteten bland journalister blinda för (eller i värsta fall mycket medvetna om) hur riktade och partiska deras ‘journalistiska’ arbete är.
  Det är ett allvarligt missbruk av det förtroende demokratin Sverige har för journalistkårens granskande arbete och jag ser dagligen exempel på detta förtroendemissbruka av journalister, även i SvD och DN!

Kommentarer är stängda.