Sverige blir inte ett u-land utan Saab

Det är faktiskt ingen katastrof att Saab läggs ned. Det är tråkigt, eftersom det kan ta ett tag för en del anställda att hitta nya jobb. Men Sverige förvandlas inte till ett u-land bara för att Saab försvinner.

Det är naturligt att fråga sig om inte staten hade kunnat hjälpa till på något vis. Men vi vet från så många andra företagsnedläggningar att förstatligande av förlustföretag bara förlänger plågan. Saab är inte ett lönsamt företag. Hela världen vet att det är till salu. Bara tre köpare har varit intresserade, men ingen affär har blivit av. Det finns helt enkelt ingen som vill ha företaget. Ska då svenska staten, som självt inte har någon som helst egen erfarenhet av bilbranschen, gå in och köpa upp företaget? Ska staten för skattebetalarnas pengar köpa det företag som hela världens samlade bilföretagare har ratat, trots att det varit ute på rea i mer än ett år?

Det är tur att regeringen hållit huvudet kallt och inte gripit efter plånboken. Centerpartiet och Maud Olofsson har haft oförtjänt dåliga opinionssiffror den senaste tiden. Det hedrar henne att hon trots detta inte velat ge efter för lockropen om skattepengar till Saab.

Visst, det är lite deppigt att Saab läggs ned, men det fanns ju ett Sverige före Saab också. Sverige var en industrination även före Saab-eran. Nu går vi till en ny tid utan Saab igen. Det kommer att gå bra. Vi har klarat av företagsnedläggningar förr. Vi klarar det den här gången också.

______________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra: