Maud Olofsson gjorde rätt

Aftonbladet påstår idag att det är Maud Olofssons fel att Saab läggs ned. På löpsedlar över hela landet kallar man henne rakt ut för dum. Sen låter man sin egna “bilexpert” förklara hur bilbranschen “egentligen” fungerar. Men är det någon som borde lära sig något så är det landets bilprotektionister.

Aftonbladets “bilexpert”, Robert Collin, är säkert kunnig när det gäller bilar, men verkar inte ha förstått grundläggande nationalekonomi. Collin konstaterar att andra länders regeringar har gått in med skyddsåtgärder för sina bilfabriker, och att andra länders ministrar alltid kör inhemskt producerade bilar. Det är så branschen funkar, menar han. Alltså skulle vi också ha gjort samma sak.

maud

Men vad Collin inte förstår är att det är Frankrikes, Italiens och USA:s regeringar som är förlorarna. De har pressats av den interna opinionen att göra det som alla ekonomer vet är fel, att skydda inhemska företag mot utländsk konkurrens. Det finns inga ekonomiska skäl till att andra länder ger sina bilfabriker konstgjord andning. Det är en ren förlustaffär för skattebetalarna i dessa länder, och för eller senare måste även deras företag anpassa sig till världsmarknaden.

Den nationalism som finns förknippad med bilindustrin är irrationell och bygger bara på nostalgiska berättelser om hur det var förr. Johan Wennström skriver väl om det idag i SvD. Vi är många som har minnen av barndomens Saabar. Jag är själv uppvuxen i en Saabfamilj, och skulle jag bara följa mina känslor skulle jag vilja fylla hela världen med Saabar.

Det finns saker som är viktigare än mina barndomsminnen, och det är att försvara Sverige som en frihandelsnation. Vi är ett litet land och våra största industrier kommer aldrig att bara kunna leva på hemmamarknaden. Amerikanska företag kan växa sig gigantiska bakom skyddstullar eftersom USA är ett mycket stort land. Våra företag måste dock ut på världsmarknaden och då är varje stat som gynnar den inhemska industrin ett hinder.

Jag är lite förvånad över hur Aftonbladet så självgott kan kalla Maud Olofsson för korkad när tidningen inte för ett ögonblick förstår att man själv tänker som sämsta sortens protektionister. Jag skrev igår att jag tyckte Olofsson var modig som inte gett efter för bilnationalisterna. Aftonbladets angrepp mot henne idag har gjort mig än mer övertygad om det riktiga i mitt omdöme.

___________________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

En kommentar till “Maud Olofsson gjorde rätt”

  1. Maud ska ha medalj! Att hon orkar stå emot de idiotiska skriverierna och pressen i media är en bragd i sig.

Kommentarer är stängda.