Pinsamt om USA och Palin i SvD

Det finns gott om fördomar om USA bland svenskar. Pinsamt blir det när de kommer i tryck i tidningen. Idag är det Merete Mazzarella i Svenska Dagbladet som avslöjar sig. Hon konstaterar att även om hon ogillar Sarah Palin är det ändå välkommet att Palin inte skäms för att bära glasögon, vilket amerikanska politiker ofta gör enligt Mazzarella. Palin är modig eftersom hon utmanar “ett djupt rotat amerikanskt förakt för svaghet”. Pinsamt, minst sagt. Snarare är det väl så att det finns ett djupt rotat förakt för amerikaner bland många svenskar.

_________________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

3 reaktioner till “Pinsamt om USA och Palin i SvD”

  1. Tja, Mazzarella har åtminstone haft en amerikansk svärdotter … Men apropå glasögon som svaghetstecken i amerikansk politik så har Göran Hägg ett kul exempel på detta i sin bok “Retorik idag” (s. 35) apropå Clinton.

  2. Tja, Mazzarella är ju strängt taget inte svensk. Hon är finlandssvensk. Vilket ju bara förstärker det lustiga i hennes fördomar om USA. Finland har ju ett betydligt bättre utbildningssystem än Sverige.

    Har man varit i USA några gånger, umgåtts med amerikaner av olika schatteringar och kanske t o m levt i USA en tid får man anledning att revidera de i Sverige inlärda reflexerna om “amerikaner”.

    För det första kan man sällan uttala sig generellt om amerikaner. Det är nästan lika enfaldigt som att säga något som gäller för alla européer. För det andra lär man sig att det är vi svenskar som har en skev bild av verkligheten, inte amerikanerna. Vår skeva bild är dessutom en inlärd bild. Vi har vuxit upp i ett land som både hatar USA och som gör allt för att efterlikna det. En tydligare bild av detta än när Ung Vänsters ordförande åkte till LA för att gifta sig går inte att hitta.

Kommentarer är stängda.