Nygamla uppgifter friar inte Aftonbladet från antisemitism

I somras publicerade Aftonbladet en artikel som påstod att israeliska armén varit inblandad i omfattande organstölder av dödade upprorsmän på de ockuperade palestinska områdena. I artikeln påstod man att det också fanns kopplingar till organhandelsskandalen i New Jersey. Vidare skrev tidningens kulturchef i en uppföljande artikel att ett 20-tal amerikanska rabbiner varit inblandade.

Nu rapporteras det genom Associated Press och israeliska Channel 2 att en av Israels främsta rättsläkare bekräftat att organstölder förekommit. Uppgifterna är trovärdiga eftersom de egentligen inte är nya. Organstölderna finns omskrivna av Jerusalem Post tidigare (exempel: 2001, 2002, 2003). Friar detta Aftonbladet från anklagelsen att tidningen spridit antisemitiska vandringssägner?

Nej, jag vidhåller bestämt att Aftonbladet spridit ut antisemitiska amsagor. Och det är framför allt kulturchefen Åsa Linderborgs ord som jag menar visar detta. I sin artikel där hon försvarar publiceringen av den första artikeln av Donald Boström skriver hon “ett tjugotal rabbiner anklagas för penningtvätt och illegal organhandel med kopplingar till Israel”.

Hon är mycket mer tydlig med vad hon faktiskt tror än vad Boström är. Hon säger rätt och slätt att det sitter ett gäng judar på varsin sida av Atlanten och handlar med organ från mördade palestinier.

Saken är dock den att det inte alls finns ett tjugotal organhandlande rabbiner i New Jersey. Enligt New York Times (som väl får anses vara en pålitlig källa) var det en person som greps för illegal organhandel i New Jersey-skandalen, och han var inte rabbin, även om han var jude. Det greps visserligen rabbiner vid det tillslag som gjordes men inte tjugo som Linderborg tror, utan fem, varav ingen varit inblandad i organhandel.

Det är just i de uppblåsta siffrorna och misstanken om att alla judar i alla länder samarbetar med varandra som jag menar att det antisemitiska ligger. Det har förekommit organstölder i Israel (där även israeler varit offer). Men i Aftonbladets version blir det fråga om organskörd hos mördade palestinier. Det finns judar i New Jersey som begått brottsliga handlingar, varav en är organhandel. Men i Aftonbladets version blir det ett tjugotal rabbiner involverade i ett israeliskt-judiskt-amerikanskt maffianätverk.

Så vad är sanningen om organstölderna? Mitt tips är att klicka på länkarna till Jerusalem Post ovan. Så såg nyhetsrapporteringen ut när skandalen avslöjades. Personligen tror jag att det finns människor med låg moral i alla länder, även Israel, och att detta skulle ha kunnat hända i vilket land som helst. Det gör inte brottet mindre, men förtjänar inte uppblåsta rubriker om organskörd i svenska tidningar.

___________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

11 reaktioner till “Nygamla uppgifter friar inte Aftonbladet från antisemitism”

 1. Bra inlägg!
  FiM-bloggen tog upp Aftonbladets nygamla uppgifter för några veckor sedan, när Aftonbladet nämnde de för första gången (och nu återanvänder dem).

  Den israeliska TV-intervjun är flera år gammal, och kommer inte med något nytt. Anna Veeder har detaljerna på Newsmill.

 2. Orka..! Lägg ner nu, den lilla trovärdighet ni sionister hade kvar är nu puts väck. Till och med er älskade rasistarmé går ut och säger att allt väsentligt var sant.

  Du är så pinsam, skäms du inte? Ens lite grann?

 3. Nej, Niklas, jag skäms inte för att jag inte tror på att det finns en konspiration bestående av judar i New Jersey som samarbetar med israeliska armén för att plundra dödade palestinier på organ. Jag tror inte på den historien.

  Detta gör mig inte till sionist. Inte ens till Israelvän. Jag tror inte ens att du vet vad jag har för uppfattning i den frågan som verkligen har någon betydelse nämligen hur fred och säkerhet ska skapas i Israel-Palestina.

 4. Det verkar att det inte finns så mycket du tror på, konstigt nog. Man MÅSTE tro på något (eller någon om man är religiös), men framförm allt skall man tro på sig själv. Om man inte gör det – har dåligt själförtroende, då kan man inte tro på något annat. Som i ditt fall. Och det är synd. Du tror varken på det skrivna, det bekräfftade och det officiella och inte heller på vissa utsagor, insinationer, halvsanningar mm. Är du kanske tvivlare, agnostiker eller?
  I det här fallet med organstöld och kommentarerna är det bästa att antingen hålla käften eller be om ursäkt. Sanningen om ALLT kommer ALLTID fram, för eller senare. Och så blir det gamla löjliga – vad var det jag så?!

 5. @blues Jag kommer att börja tro på teorin om de 20 rabbinerna i New Jersey som är inblandade i illegal organhandel med Israel i samma stund som du presenterar bevis för den.

  Om du mejlar mig bevis för de 20 rabbinernas existens lovar jag att publicera bevisen på min blogg.

  I övrigt är jag full av tro – på Jesus.

 6. Bra sagt, Stefan! Tur att det finns någon som vågar utmana vänsterkulturens hegemoni över det tänkta och det skrivna i detta land. Man ser ju lätt på tonen i Nicklas och blues inlägg att de inte är vana att bli emotsagda eller ifrågasatta när det gäller Israel. Nicklas säger att Stefan är pinsam och blues ber Stefan hålla käft. Liknar i mångt och mycket de inlägg som sverigedemokraterna presterat på den är bloggen. Samma andas barn, antar jag. “Tyck som oss eller dö.” Nej, fri debatt eller ifrågasättande av dogmerna har aldrig varit extremisternas bästa gren. Åsa Linderborg tillhör ju också extremvänstern. Även om hon numera är mijonär.

 7. Ja, miljonär. Även om jag slant på tangentbordet. En som äger minst 1 miljon kr. Frågetecknet kanske avser hur Åsa L kan tituleras miljonär? Jo, hon har skrivit en bok om sin uppväxt med en alkoholiserad pappa. En erfarenhet som hon delar med många i detta land, dessvärre. Historien är inte särskilt unik. Men, eftersom Åsa tillhör kulturvänstern (alltså riktiga kulturvänstern med bokstavsförkortningar och allt) har hon fått gratisreklam av kompisarna på TV och på kultursidorna. Så boken har sålt nått vansinnigt. Då blir man miljonär. Snart flyttar hon nog till Östermalm, där andra kommunister med mycket pengar bor. Jan Guillou och Carl-Johan de Geer exempelvis

Kommentarer är stängda.