God Jul alla vänner!

Jag vill hälsa alla mina bloggbesökare en God Jul! Hoppas att den är er alla till glädje och att Guds frid sänker sig över era hem, era familjer och era vänner.

Den första juldagen var i Davids stad i Bethlehem. Kung David, Jesses son, började sin bana som herde och låtskrivare, eller som det heter med ett finare ord “psalmist”. Han vann som bekant ryktbarhet genom att som tonårspojke slunga en sten i pannan på filistén Goliath så att denne dog.

Senare blev han kung över Israel. Han var den kung som grundlade det klassiska historiska israeliska kungadömet, som trots ständiga krig, invasioner, folkdeportationer och så vidare, ändå existerade i någon form tills Rom krossade allt judiskt motstånd år 70 e. Kr.

Jesus föddes i Bethlem eftersom hans styvfar Josef var ättling till Davids ätt, eller “Jesse rot och stam”, som det heter i en berömd julpsalm, och var med sin familj i stan för att lämna in sin skattedeklaration.

Bethlehem av idag är dock ingen liten lantlig idyll strax söder om Jerusalem, utan en stad i misär. Konflikten mellan de två folken i det heliga landet har gjort att den Israeliska staten ansett sig tvungen att upprätta en spärr mellan de två städerna. Palestinier som bor i Bethlehem och arbetar i Jerusalem måste varje dag passera Checkpoint 300, till och från jobbet.

Mannen på filmen är en s.k. följeslagare, och företräder EAPPI (Echumenical Accompaniment Programme in Palestine and Israel). Följeslagarna bor i Bethlehem och på andra ställen på Västbanken. Här hjälper de till med att att övervaka vägspärrar och på andra sätt stödja befolkningen på de ockuperade områdena.

Tanken är att närvaro av en tredje part ska förhindra oroligheter och övergrepp. Följeslagarna har ingen politisk agenda förutom att man motsätter sig ockupationen och menar att den internationella humanitära rätten ska respekteras. (Samma åsikt som Sverige och EU också har.)

Det kan vara värt att en dag som denna skänka folket i Bethlehem en tanke. Några av dem, de kristna, firar också jul idag (och några i januari som går efter gamla kalendern).

Dela med andra:

2 reaktioner till “God Jul alla vänner!”

  1. När David blev kung gjorde han Jerusalem till Israels huvudstad, och regerade därifrån. Han var dock född i Betlehem, där hans ätt var hemmastadd. Därav uttrycket “Davids stad”. (Se Första Samuelsboken 16:1-13 och Lukas 2:4.)

Kommentarer är stängda.