Ytterligare en konstighet om USA

Svenskars fördomar om USA är rätt märkliga. Uppgifter som vanligtivs skulle viftas bort som nonsens förmedlas i dagspress som självklarheter. Idag skriver Svenska Dagbladets kulturredaktion: “I USA röstar fler i American Idol än i ett presidentval”.

När jag ser en sådan uppgift tror jag automatiskt inte på den, av den enkla anldeningen att den låter osannolik. Omöjligt är det naturligtvis inte, men varför inte kolla fakta?

I Sverige kan dock en sån här sak förmedlas hur enkelt som helst därför att det finns många i vårt land som tänker sig att amerikaner är obildade. Dessutom är det inte ovanligt att svenskar ser ned på den amerikanska demokratin eftersom de har mycket lägre valdeltagande än vad vi har. Jag har hört dessa fördomar så många gånger att jag vet att de är väl rotade hos oss svenskar.

Så hur är det med röstsiffrorna? Jodå, det är sjukt många som röstar i American Idol, nästan 100 miljoner i finalen, och nästan i nivå med presidentvalet som drog ca 130 miljoner röster förra året. (I presidentvalet kan man dock bara rösta en gång, och dessutom måste man vara myndig.)

Källor:
http://www.americanidol.com/news/view/pid/1739
http://www.presidency.ucsb.edu/data/turnout.php

________________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

En kommentar till “Ytterligare en konstighet om USA”

  1. Som framgår av idolsidan avgavs 100 miljoner röster i finalen. Detta säger inget om hur många individer som röstade eftersom man, precis som du skriver, kan avge fler röster.

    Om vederbörande i kulturredaktionen inte kan skilja på antal avgivna röster och antal röstande borde kanske utbildningen på journalisthögskolan ifrågasättas. Eller de kanske inte är så noga med sånt där?

    Man tar sig för pannan.

Kommentarer är stängda.