Sverigedemokraterna kan inte bli ett vågmästarparti

Svenska Dagbladet har återigen en artikel om vad som kan komma att hända om Sverigedemokraterna tar plats i riksdagen. Återigen sägs att partiet kan komma att bli vågmästare. Återigen landar analysen fel, eftersom man glömmer att bara ett mittenparti kan vara vågmästare. SD är inget mittenparti.

Formellt sett kan vänsterpartiet också spela en vågmästarroll. Det har partiet kunnat göra i flera decennier. Men det har aldrig hänt. Varför? Jo, därför att vänsterpartiet är ett ytterlighetsparti. Det kan inte göra upp med de borgerliga partierna om någonting.

Samma sak gäller för SD. Partiet har sedan flera år tillbaks utnämnt socialdemokraterna som sin huvudfiende. Fiendeskapen är ömsesidig. SD kan alltså inte spela ut de två blocken med varandra.

Sant är att Sverigedemokraterna kan komma att skapa kaos i riksdagen genom att ena dagen rösta för en alliansregeringens förslag för att nästa dag rösta med socialdemokraterna. Så kan partiet skapa kaos. Men kommer SD att göra det? Det skulle betyda att Jimmie Åkesson gång efter gång röstar igenom Mona Sahlins politik. Låter det sannolikt?

Det är hög tid att nu lägga SD-paniken bakom sig. Det behövs ingen blocköverskridande koalitionsregering. Som SvD:s siffror visar är opinionen mer positivt inställd till att den största koalitionen (alliansen eller de rödgröna) bildar en minoritetsregering än en blocköverskridande regering, 41% mot 31%.

Jag har skrivit om det här tidigare, och tänker fortsätta med det ända tills någon mer än jag förstår att SD aldrig kommer att bli ett vågmästarparti. Tidigare inlägg:

Ett ytterlighetsparti kan aldrig bli ett vågmästarparti
Därför behövs ingen blocköverskridande regering

______________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

7 reaktioner till “Sverigedemokraterna kan inte bli ett vågmästarparti”

  1. Så klart SD inte kommer bli vågmästare för det kommer bli valfusk mot SD inför valet det har jag mer eller mindre bevis på.

  2. Det kommer säkert att fuskas mot SD. Det brukar hända. Förstörda valsedlar osv. Däremot kommer fusket inte att kunna påverka resultatet, eftersom det skulle kräva ett tämligen omfattande fusk av afghanska dimensioner.

  3. @Nicklas:
    Som jag läser Stefans text menar han att det är ointressant – för att avgöra vem som skall bilda regering – huruvida SD kommer in i riksdagen eller ej. Det viktiga är vilket block som blir störst: antingen regeringsalliansen eller den rödgröna oppositionen. Ledaren för det största laget (Reinfeldt eller Sahlin) får uppdraget att bilda regering. SD kommer inte att ingå i någon regering, oavsett valresultat. Det tror jag vi alla kan vara överens om.

    Sedan kan man tycka det är otrevligt att riksdagen måste besudlas av brunskjortornas arvtagare, men sånt kan hända i en demokrati.

  4. @uncleBob:Ni vill spela tuffa och skrämma upp folk…nej,det här vinner ni inga röster på, som tur är.

Kommentarer är stängda.