Konsteliten en socialgrupp med egen världsbild och egen moral

Jag tror att “konsteliten” i Stockholm är en egen socialgrupp lika avskärmad från sin närmaste omgivning som bankdirektörer och andra utomjordingar. “Konsteliten” utgörs av det gäng konstnärer, gallerister, kuratorer och framför allt kulturskribenter, som blir tvärsura när någon utanför gruppen har synpunkter på deras verksamhet.

Clemens Poellinger på SvD är ett exempel. Han sammanfattar konståret 2009, som ett gott år för provokationer, och skriver: “En konspirationsteoretiker skulle ju kunna få för sig att konstvärlden finner njutning i att utmana verklighetens folk och dess självutnämnda företrädare.”

Det är väldigt fint i konstvärlden att vara “provocerande”. Man ska utmana rådande normer om vad som är god konst. (Fast på utomjordiska heter det “utmana det borgerliga samhällets förtryckande konventioner”).

Vem var det då som fick sina normer utamande? Typ ingen, eftersom ingen längre reagerar över att konstnärer gör knäppa grejer som de sen kallar för konst. Så här har det varit i flera decennier. Vi bryr oss inte.

Däremot blir vi förbannade när konstnärer begår brott och vill ha undantagslagar för sig och sin grupp. Vi blir också förbannade när Stockholms alla kulturjournalister försvarar lagbrott. Vi blir förbannade på alla som begår brott, oavsett om de är konstnärer eller inte. För hur konstigt det låter i vissa människors öron vill vi att lagen ska vara lika för alla.

Det mest provocerande som hände i Kultursverige 2009 var att kristdemokraternas partiledare skrev i tidningen samma sak som sägs vid många middagsbord i landet, att “konsteliten” är full av sk-t. Det kommer ta lång tid innan de har förlåtit honom för det.

______________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

2 reaktioner till “Konsteliten en socialgrupp med egen världsbild och egen moral”

 1. Det mest provocerande idag måste väl vara att ifrågasätta de normer som dagens svenska samhälle tar för givna:
  1. alla ska vara med i facket
  2. alla goda demokrater är antingen socialdemokrater eller folkpartister, helst socialdemokrater
  3. kravlösa penningbidrag hjälper alltid och visar att man är en solidarisk människa
  4. alla företagare/entreprenörer/direktörer är moderater, bär kritstrecksranding kostym, röker cigarrer och trampar småleende på svaga människor
  5. alla kristna är dumma i huvudet och bör mobbas lite så där överseende
  6. om försvaret inte klara sina uppgifter ska de ha mindre pengar – om sjukvården inte klara sina uppgifter ska de ha mer pengar
  7. Kungen har för mycket makt – men äter samtidigt bara praliner i galauniform hela dagarna.

  Men jag vill se den konstnär som vågar utmana dessa normer. Konstnärer – åtminstone de som frotterar sig i kultureliten – är hycklare.

Kommentarer är stängda.