Kyrkans tidning får en chefredaktör som inte tror på Gud

Ett hjärnsläpp, men tragiskt nog typiskt för krisen i Svenska kyrkan. Kyrkans tidning har lyckats skaffa sig en chefredaktör som inte tror på Gud.

Kyrkans tidning ägs av Svenska kyrkan, men ska fungera som ett oberoende organ och följa gängse journalistiska principer. Men tidningen håller sig också med en ledarsida som chefredaktören ansvarar för. En ledarsida har till uppgift att uttrycka åsikter. Hur ska en redaktör som inte delar kyrkans åsikter kunna göra det?

Ingen ska heller inbilla sig att det finns perfekt oberoende och opartisk journalistik. Ofta återspeglas redaktionernas uppfattningar i ämnesval. Hur ska en som inte alls tror på samma saker som sin läsare kunna veta vad som intresserar dem?

Anders Ahlberg heter nye chefredaktören. En presentation av honom och vad han tror på finns på MediaVärldens hemsida:

Han blev varken troende eller ateist. Han blev agnostiker och det tar sig olika uttryck. Han uppskattar bibeln eftersom den är en del av det kristna arvet, men tror inte på ett liv efter detta.
– Det vi gör, det gör vi här.
Ändå dras han till kyrkan just på påskdagen när Jesu uppståndelse firas. Psalm 102, Vad ljus över griften, fyller honom med jubel. Men inte för det religiösa budskapets skull, utan det tilltagande ljuset utanför altarfönstren.
– Våren är en hoppfull årstid. Det har börjat växa. Ur tjälen kommer livet!

Utnämningen är ett misstag, men inte förvånande, eftersom frågan om Ahlberg tror på Gud eller inte sannolikt aldrig kom upp i anställningsintervjun.

Ledningen för tidningen kommer självklart inte att ångra sig. Den kommer att säga att Ahlberg är en god journalist och i alla fall inte tycker illa om kyrkan och att det räcker så. “Han tror ju på våren och på livet. Det är ju nästan samma sak som att tro på att Gud. Livet efter detta? Äsch, inget att bry sig om. Känns som nåt som man trodde på förr.” Typ så kommer det att låta.

(Tack till Martin G och Brygubben som gjorde mig uppmärksam på detta.)

______________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

3 reaktioner till “Kyrkans tidning får en chefredaktör som inte tror på Gud”

 1. Galet så klart.

  Skulle LÖ-tidningen ens kalla en folkpartist till intervju?
  Skulle Norrskensflamman be en centerpartist skicka in en ansökan? Skulle Aftonbladet anställa Stig Strömholm som chef för kulturredaktionen?

  Nej vänstern skulle inte ens komma på tanken. Men kyrkan. Den kan den.
  (Är det förresten en kyrka numera? Måste man inte tro på nåt då? Nåt religiöst?)

 2. Man måste nog tyvärr börja med att definiera kristendom och därefter på allvar undersöka huruvida alla delar av SvK och KT verkligen innefattas i denna definition.
  Kanske är det så enkelt att det handlar om en tidning “som är som folk är mest” som anställt en chefredaktör “som är som folk är mest”, och det är ju faktiskt helt logiskt.

 3. Ryktet säger att Kyrkans tidnings dagar ändå är räknade. Platsannonser kommer att kunna publiceras gratis på kyrkans nya intranät. Hö hö.

Kommentarer är stängda.