Revolt mot drottning Mona väntar

Det interna motståndet mot Mona Sahlin är tydligen inte knäckt. Partiinterna stridigheter är inte ovanliga. Däremot är det ovanligt att de pågår så här länge. Jag tror därför inte att Sahlins ledarskap överlever en valförlust.

Metro och Expressen skriver idag om hemliga planer som smids för att avsätta Sahlin, även i händelse av valseger.

Ett parti fungerar som en klan eller en maffiafamilj. Den som har läst Jan Guillous Arnböcker drar sig till minnes det strategiska spelet mellan klanerna. Det gäller att i varje ögonblick veta vem som är ens allierade och på vilka villkor de är allierade. Alla klaner strävar efter tronen, men bara en kan vara kung. Därför kan det vara taktiskt smart att vara lojal mot en annan klan för att inte rubba maktbalansen.

En maffiafamilj fungerar likadant. Den består av underfamiljer som styrs av lojala bossar. Om högste ledaren detroniseras rubbas maktbalansen och gamla lojalitetsband bryts. Efter en kort tid stabiliseras dock läget igen. Vissa underfamiljer har då gått framåt, andra bakåt.

När en ny kung eller maffialedare har valts är det viktigt för denne att säkerställa allas lojalitet, i synnerhet förlorarnas lojalitet. De klaner eller familjer som inte vill underkasta sig ledaren måste brutalt slås ned. Total lojalitet måste råda för att inte rubba stabiliteten.

I ett parti mördar man inte varandra, men maktkampen mellan olika subgrupper fungerar på samma sätt. Alla måste vara lojala och de som inte gillar den nya ledaren får välja mellan att bida sin tid eller att bli tillplattad.

Det är det senare som Mona Sahlin har haft problem med. Hon har inte lyckats kräva in allas lojalitet och inte heller lyckats platta till de missnöjda klanerna i Skåne och Västergötland. Skåningar och västgötar kommer därför att försöka revoltera mot drottningen efter att kriget (valet) är över.

_____________________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

2 reaktioner till “Revolt mot drottning Mona väntar”

  1. Mona Sahlin behöver inga fiender för att bli sparkad, hon behöver bara yttra sig tillräcligt många gånger så blir hon avsatt.

  2. Till och med när hon valdes till partiordförande på kongressen utropades hon som den första kvinnliga partiordföranden. Hennes främsta och enda egenskap är tydligen att hon är kvinna. Vilken dolkstöt.

    Sedan kan man ju inte undgå att förvånas över hur få ledare partiet kan mönstra. Man har varit i toppen av den politiska makten i Sverige i snart 100 år. Man har besatt alla betydelsefulla poster i hela den gemensama sektorn. Man har i stort sett monopol på chefsposter mellan åren 1995 och 2006. Och vilka naturliga ledare och starka personligheter har man att välja på 2010? Thomas Östros? Ibrahim Baylan? Wanja Lundby-Wedin? Sven-Erik Österberg? Borgarna måste darra.

Kommentarer är stängda.