TV4:s tittaromröstningar kan vara riggade

Ikväll drar Let’s Dance i TV4 igång. Tittarna får vara med och rösta. Men kan man lita på resultatet? Går omröstningen schysst till? Jag är inte helt säker på det.

Strax före Jul fick jag för mig att jag skulle kolla upp röstresultatet i Idolfinalen. Som statsvetare tycker man ju att omröstningar i sig är spännande. Jag tittade igenom finalen på TV4:s hemsida. Döm om min förvåning när jag konstaterade att röstresultatet aldrig redovisades. Tittarna fick naturligtvis veta vem som vann, men inte med hur många röster.

Alla som varit med om en omröstning någon gång vet att det normala är att man redovisar hur rösterna har fallit. Det gör man för att visa att röstningen gått schysst till. Typiskt för dem som fuskar är ju att de vill mörklägga allt. Jag tyckte det därför var konstigt att man i TV4:s populäraste program inte redovisade röstresultatet. Har man något att dölja? Riggade resultat?

Jag slängde därför iväg ett e-mail till pressavdelningen på TV4 och frågade om röstsiffrorna fanns tillgängliga. Svaret blev nej. Inga uppgifter om antal röster lämnas ut. Konstigt, tyckte jag, och kände mig därför föranlåten att följa upp med en till fråga:

Om ni inte redovisar hur många som röstat på de olika tävlande, hur ska då tittarna lita på att TV4 verkligen redovisar rätt resultat? Hur ska tittarna veta att omröstningen gått schysst till?

TV4 svarade:

Det finns ju inget givet svar på din fråga eftersom vi hittills aldrig redovisat resultaten, utan det bygger på det förtroendekapital gentemot tittarna som vi har samlat på oss under åren.

Det kanske kan vara intressant för dig att veta hur omröstningen fungerar rent tekniskt. TV4 använder sig av Telias tekniska plattform som används i samtliga tv-program med omröstning (ex Let’s dance, Melodifestivalen osv). Förutom att det finns ansvariga personer på plats som övervakar omröstningen, övervakas systemet dessutom på distans via Telia. Samma sak gäller givetvis sms-omröstningen.

Bra svar, men inte tillräckligt bra. Det finns ju faktiskt bara ett sätt att skapa förtroende för en omröstning och det är att ha en öppen process. Det vet alla politiker, alla statsvetare och alla som någon gång varit med på ett vanligt årsmöte i en förening. Det brukar vara killar som Robert Mugabe och andra som vill ha omröstningar där alla ska vara med men ingen ska få veta hur det går till.

För övrigt har TV4 fel om Melodifestivalen. SVT redovisar röstresultaten, på normalt vis.

Varför ska man bry sig om det här då? undrar säkert någon. Nej, man kan strunta i allt. Det är ju bara ett TV-program. Jag skriver om det för att jag intresserar mig för allt som har med omröstningar att göra. Jag är statsvetare. En demokratinörd.

Sen tror jag faktiskt att TV4 inte vill redovisa röstresultaten av något skäl. Det är något man vill hemlighålla. Annars skulle man bete sig normalt. Kanske vill man ha en hemlig bakdörr för att slippa få “fel” vinnare?

______________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

5 reaktioner till “TV4:s tittaromröstningar kan vara riggade”

  1. Anledningen till hemlighetsmakeriet är som vanligt pengar. De vill naturligtvis inte visa hur mycket pengar de tjänar på att låta tittarna betala vid omröstningen.

  2. Det skulle vara intressant att se om det finns något samband någonstans mellan vinnare i dessa omröstningar och de deltagare som är mest omskrivna i pressen, eller mest populära bland befolkningen; nej just det, det var ju det som var syftet med omröstningen… :)
    Du har identiferat något, där ger jag dig rätt. Jag gillar rent av din teori, men det är för att jag är en hoppös konspirationsteoretiker. Vad som kvarstår är att fastställa motiv och vad man egentligen dolt genom att undanhålla röstsiffrorna.
    Kanske ligger det något i det Lars skriver? Men varför skall man bry sig om hur mycket pengar de får in, de röstande får väl bestämma själva vad de lägger sina pengar på!

  3. Omröstningen är knappast riggad, det skulle nämligen bli förödande för kanalen om något sådant kom ut. De har antagligen någon annan anledning att hemlighålla resultaten. Kanske är det av dramaturgiska skäl. Om ett av paren är överlägsna vinnare i varje deltävling så är deras finalvinst uppenbar redan i ett tidigt skede för de som har koll på rösterna. Därför kan man inte avslöja röstetalen, man vill bevara spänningen och därmed intresset för programmet.

  4. Du har en poäng, Jonas. Det finns ett ekonomiskt motiv i kombination med det. Det lönar sig ju inte att lägga 10 kr på ett SMS-röst på en uppenbar förlorare.

Kommentarer är stängda.