Könskvotering ut. Rättvisa in.

Får man skryta med att man har doktorerat tillsammans med en av regeringens coolaste ministrar. Tobias Krantz. Idag meddelar han att regeringen avskaffar könskvoteringen för antagning till högskolan. Kompetensen sitter inte i könet, säger Krantz.

Nej, just det. Kompetensen sitter verkligen inte i könsorganen. Jag och Tobias har båda varit verksamma vid Statsvetenskapliga institutionen vid Uppsala universitet. Vi har där undervisat både män och kvinnor. Och är det någonting jag kan säga helt säkert så är det detta: Det finns ingen skillnad i kompetens mellan män och kvinnor. I alla fall inte inom statskunskapen. Det finns många skillnader mellan studenterna. Men ingen skillnad mellan könen.

När jag lämnade institutionen 2006 hade statskunskapen blivit ett ämne dominerat av tjejer. Andelen killar var på väg ned mot 40-procentstrecket. Enligt den tidigare förhärskande synen på jämställdhet, den socialdemokratiska, skulle statskunskapen därmed kunnat bli föremål för könskvotering.

Enligt den socialdemokratiska uppfattningen om jämställdhet ska nämligen könsbalansen aldrig vara skevare än 60-40. Alla utbildningar eller arbetsplatser med en annan sammansättning lider per definition av könsförtryckande strukturer.

Med regeringens nya syn på vad som menas med jämställdhet slipper vi kanske ifrån detta grupptänkande. Istället får vi kanske ett system som bygger på att varje enskild individ, oavsett om det är en man eller en kvinna, kan konkurrera om attraktiva utbildningsplatser i kraft av sin kompetens, och inget annat. Könskvotering ut. Rättvisa in.
______________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

4 reaktioner till “Könskvotering ut. Rättvisa in.”

 1. Hurra!
  Men jag kommer likväl fortsatt att vara förundrad över hur lite det skriks ifrån PK-maffian då det är män som riskerar att hamna i minoritet i olika statusyrken.
  Jobbigt det här när inte kartan stämmer överrens med verkligheten, när det inte är männen som är de dumma förtryckarna som hindrar kvinnor; nu fungerar ju inte längre det ryggradsmässigt inträndade beteendet, nu måste man ju börja tänka efter – usch vad jobbigt!

  Tack regeringen för ett rättvisare Sverige!

 2. Men nu är det ju inte så att könskvotering skrotas helt och förbjuds, vilket går att läsa i sista stycket:

  “För mig, och för regeringen, är det angeläget att säkerställa att positiv särbehandling, som på goda grunder starkt kan ifrågasättas, inte blir en huvudväg för att komma åt problemet med ojämlikhet i högskolan.”

  Det verkar alltså som att man vill hålla dörren öppen för att använda kvotering när det passar. När “unga kvinnor” drabbas, det vill säga.

  Könskvotering till minnesbanken, rättvisa tills vidare.

Kommentarer är stängda.