Arbetslinjen fungerar visar myndighetsrapport

Vad ska man tro på? Snyftreportage i pressen eller akademiska studier? Samma dag som tidningarna försöker påstå att regeringen tvingar folk till självmord publicerar Inspektionen för Socialförsäkringen en utredning som visar att regeringens politik minskar sjukskrivningarna i landet.

Chansen att kvällspressen eller att SVT:s Uppdrag granskning ska rapportera om detta får väl anses som obefintlig.

Enligt myndigheten är det just tidsgränserna i sjukförsäkringen som har givit effekt:

Rapportförfattaren menar att det är själva tidsgränserna som lett till att fler börjar arbeta, och inte i första hand Försäkringskassans nya arbetsrutiner.

Det är mycket prat om tidsgränserna just nu. Pressen skriver snyftreportage, och oppositionen låtsas som att den står för en helt annan politik. Men det gör den inte.

2007 skrev LO:

Socialförsäkringsutredningen föreslog en tidsgräns i sjukförsäkringen. Vi tror att det är rätt väg att gå för att göra omställning centralt i försäkringen. En tidsgräns skulle kunna bidra till att markera det temporära med sjukskrivning och betona att återgång i arbete måste vara målet.

Med rödgrönt maktövertagande i höst blir tidsgränserna kvar. Det gamla systemet återkommer inte. Alliansregeringens arbetslinje kommer att övertas av de rödgröna – av det enkla skälet att den funkar.

___________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

3 reaktioner till “Arbetslinjen fungerar visar myndighetsrapport”

  1. LO minsann…
    Ja, det vore väl inte första gången som man hör osakliga populistiska skrin vänsterifrån, för att sedan upptäcka att de gjort eller kommer göra samma sak som de kritiserat…

    Jag hatar verkligen populistisk propaganderetorik baserade på lögner och smutskastning. Till och med i krig finns det regler för vad som är tillåtet; finns det inga antydningar till hederlighet och saklighet bland politikerna på vänsterkanten?

  2. Fast vilken politik som kommer att gälla efter ett (hypotetiskt) rödgrönt maktövertagande i höst är väl allt annat än säkert? Varför skulle det vara MP:s och V:s linje som fick ge med sig i denna fråga?

    Och, jag hatar också vänsterpropaganda och LO-hyckleriet. Men vi är ju uppväxta med det. Sossarna har alltid ljugit och kommer förmodligen alltid att ljuga. Det som jag retar mig på är att det inte finns en enda hederlig journalist i detta avlånga land som är beredd att avslöja lögnerna och hyckleriet. Politiker kommer alltid att vara politiker, men visst bör man kunna ställa sanningskrav på journalistkåren?

Kommentarer är stängda.