Vilken är centerns stora fråga?

Centern får urusla opinionssiffror av Demoskop, 3,1 procent. Mycket orättvist. Partiets ministrar har haft knepiga frågor att sköta, men det är ju regeringen som helhet som står bakom politiken.

David och Ingvar på Expressen slår fast att Maud begått en rad misstag.* Allt från SAAB-såpan till kampanjen mot jukskinkan före jul är felaktigt skött enligt dem.

Jag är inte övertygad. Det finns inget stöd bland borgerliga väljare att staten ska rädda SAAB. Det är en sossegrej. Vargjakten borde inte heller orsaka någon flykt från partiet. Centerväljare är ju ofta jägare.

Problemet är något annat. Det är klart att SAAB-såpan sliter på Maud Olofsson, men hon företräder ju inte just centern i den frågan utan regeringen. Det finns inga moderater som skulle ha agerat annorlunda.

Jag tror möjligen att problemet ligger i att centern är det enda regeringsparti som inte haft chansen att driva egna positiva profilfrågor. M har fått styra över arbetslinjen. FP har fått äga skola och utbildning. KD har fått driva sina omsorgsfrågor. Men vilken är den stora C-frågan som Maud Olofsson fått driva, som betyder mycket för många väljare?

Alltså, det behövs inte mindre Maud Olofsson på scen, utan mer. Jag vet att centern har en mycket mer framtidsinriktad politik än vad som synts hittills. Den måste visas upp!

* David och Ingvar heter Baas respektive Hedlund i efternamn. Men eftersom de tycker att kvinnliga politiker bara ska presenteras med förnamn, finner jag det rimligt att presentera Expressenreportrar på det viset också.

___________________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

5 reaktioner till “Vilken är centerns stora fråga?”

 1. Får man vara så elak att man säger att det inte finns någon plats för C längre i svensk politik? Alltså, ett stort och starkt högerparti kommer alltid att finnas. Om det kallar sig moderaterna eller Högerpartiet, vilket jag föredrar, är ointressant. Likaså kommer det alltid att finnas rum för ett liberalt parti. I Sverige har det kallat sig Folkpartiet/de frisinnade/stadsliberalerna/osv. Egentligen behövs inga fler borgerliga partier. KD skulle vara onödigt om inte M släppt sitt arv på 1960-talet.
  Centerns position finns inte. Lantbrukarna, som traditinellt varit partiets kärna, är i stort sett utraderade som politiskt maktbas. Att överleva med kärnkraftsmotstånd förr och anti LAS idag känns bara desperat. Och onödigt.

 2. Miljöpartiet har fortfarande alldeles för mycket åsiktsmonopol i miljöfrågor. De har valt vänstervägen vad gäller samhällsanalys och lösningsfrågor – dvs hårda påbud ovanifrån och mycket skattereglering osv.
  En av de saker som saknas i borgerligheten idag är en stark och välprofilerad miljöpolitik som inte är mlijöpartiets politik som sminkats med lite borgerlighet.
  Att det finns problem i hur samhället hanterar miljön och att vi skall leva på ett sätt som är långsiktigt uthålligt, är väl inget kontroversiellt att påstå som borgerlig, nog måste det finnas borgerliga lösningsförslag i miljöfrågor?
  Vore jag centerpartist skulle jag satsa på att åtminstone delvis bli det borgerliga miljöpartiet, då tror jag dessutom att man skulle kunna ta en hel del väljare från mp då det torde finnas en hel del miljövärnare som inte vill ha Lars Ohly som minister…

 3. Ok Niclas, jag är med. Men vilken skulle den borgerliga ansatsen vara? För egen del skulle jag lyssna om man argumentared utifrån förvaltarskaps-tanken. “Vår jord är oss given endast som lån av våra fäder och skall gå vidare till våra barn. Vi bör överlämna den i bättre skick än när vi fick den. Klimatfrågan är av gudomlig betydelse.” Typ.
  Men ingen svensk politiker är väl så tossig?

 4. Tyvärr är nog ingen svensk politiker det!

  MP har ändå på något sätt fortfarande mycket retoriskt ‘pathos’ i miljöfrågan och har således tillskansat sig större delen av problemformuleringsrätt och lösningsförslagsformuleringsrätt.

  Jag har inget rakt svar på hur ett borgerligt miljöparti skulle arbeta men nog måste det finnas andra idéer än kärnkraftsaveckling och chockhöjning av bensinpriset…

Kommentarer är stängda.