Organstöldsmyten som film redan 2006

Igår såg jag filmen Irak – Vargarnas dal från 2006. Filmen är turkisk och handlar om Irakkriget. I filmen skördar en judisk-amerikansk läkare njurar från krigsfångar. Njurarna skickas till Tel Aviv.

När Aftonbladets chefredaktör under hösten försvarade sin tidnings publicering av Donald Boströms artikel om påstådda israeliska organstölder på Västbanken hävdade han att han tyckte det var löjligt att påstå att tidningen bidrog till att sprida antiesmitiska myter. Myterna om bloddrickande judar från medeltiden finns inte kvar.

Hade han letat i sin egen tidnings arkiv hade han dock sett att Aftonbladet recenserat Irak – Vargarnas dal redan 2007, och då just skrivit om antisemitismen i denna film.

Filmen är okänd för de flesta i Sverige. Jag stötte på den av en slump, på SF Anytime. Den finns också som TV-serie, är mycket populär i Turkiet och är en av stötestenarna i de sura diplomatiska relationerna mellan Israel och Turkiet.

Hur som helst visar blotta förekomsten av denna film från 2006 att myten om organskördande judar är långt större, och långt mer uppblåst, än den sanna historia om organstöld som förekommit i Israel, och som Aftonbladet nu hävdar är “beviset” för att deras teorier om en israelisk-judisk-amerikansk konspiration är sann.

_________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra: