Tidsgränser och stupstockar kvar i sjukförsäkringen efter rödgrön valseger

Gårdagens utspel om rödgrön försvarspolitik var ett skämt. Lite bättre är dagens presentation av den rödgröna sjukförsäkringen, om det nu inte vore för att allt nytt bara handlar om att använda nya ord för samma sak.

De rödgröna skriver i DN:

Vi vill ha avstämningspunkter med tydliggöranden om när individen ska ha rätt att få aktiva insatser under hela sjukskrivningen, inte tidsgränser som gör att man kastas ut i försäkringslöshet.

Avstämningspunkter? Vad är det som ska hända vid en avstämningspunkt? Hela förslaget är fullproppat av “omprövningar”. Det är ju samma sak som tidsgränser.

I stället ska det senast efter sex månader göras en fördjupad utredning om möjligheterna till att återgå i arbete. Olika alternativ ska finnas. Den som inte bedöms kunna återgå till sin arbetsgivare inom en rimlig tid ska erbjudas andra möjligheter. Arbetsförmågan ska då prövas bredare än hos den befintliga arbetsgivaren mot en för individen verkligt existerande arbetsmarknad.

Efter ett halvår ska en person alltså prövas mot andra typer av jobb än det han hade. Och vad händer då om han inte vill ha ett visst jobb? Stupstock!

Jag är ingen expert på alla regler i sjukförsäkringen. Jag rekommenderar istället Gunnar Axéns kommentar. Axén är ordförande i socialförsäkringsutskottet i riksdagen. Det är på det hela taget ingen större skillnad mellan de rödgrönas förslag och regeringens.

________________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

En kommentar till “Tidsgränser och stupstockar kvar i sjukförsäkringen efter rödgrön valseger”

  1. “Det är på det hela taget ingen större skillnad mellan de rödgrönas förslag och regeringens.”

    Kan ingen journalist med hedern i behåll få tummen ur och göra sitt jobb och rapportera det mycket enkla förhållandet att de rödgröna gör det ovan citerade?
    Hur länge skall Sahlin ‘et comites’ få syssla med denna tomma propagandaretorik. Fjärde statsmakten visa ert vad ni är till för annars har ni slutligen förlorat ert existensvärde; vill jag läsa om ‘Let’s dance’-skvaller och vänsterpropaganda kan jag läsa Aftonbladets ledarsida och sossebloggar.

Kommentarer är stängda.