Försäkringskassans siffror visar att politiken funkar

Ingen kan i alla fall anklaga regeringen för att vilja dölja arbetslösheten genom att förtidspensionera folk. Andelen förtidspensionerade har minskat kraftigt. Man måste gå tillbaka till 70-talet för att hitta bättre siffror än dagens.

Dagen efter att de rödgröna påstår sig ha uppfunnit jordens humanaste sjukförsäkring rapporterar Försäkringskassan att antalet förtidspensioneringar minskat kraftigt. “Inte sedan 70-talet har så få personer beviljats sjukersättning”, konstaterar Ekot.

Ingen huvudnyhet, naturligtvis, eftersom det ju kan misstänkas att regeringens politik fungerar, och det blir inte samma rubriker som om den inte skulle fungerat.

Sverigerekord i antal förtidspensioneringar har Göran Persson (s). 2005 var 570 000 förtidspensionerade. Idag är vi nere i 493 827, vilket dock fortfarande är en märkligt hög siffra.

________________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

4 reaktioner till “Försäkringskassans siffror visar att politiken funkar”

 1. Hej! Visst är det bra att förtidspensioneringarna minskar.

  Men, det betyder INTE att fler kommer i arbete. Det betyder snarare att det är fler som flyttas över till socialtjänsten och permanent socialbidragsberoende.

  Detta därför att vi kan tydligt se att nästan alla som aktivt söker jobb sorteras bort. Detta har även ST-press tagit fasta på. De håller således med oss om att på grund av arbetsgivarnas fria anställningsrätt och att på varje jobb så finns det minst 2000-3000 sökande, så det betyder att någonstans mellan 1999-2999 sorteras bort direkt och
  tvingas stanna kvar i ofrivilligt utanförskap och långvarit socialbidragsberoende.

  Vi ser också att efter varje termin med nya utexaminerade från våra universitet och högskolor så ökar också kön med socialbidragsberoende därför att de som tar ut examen inte får några jobb och då återstår bara socialbidrag beroende på det borttagna studerandevillkoret. Detta beroende på att Arbetsförmedlingen har sagt ifrån att just gruppen “arbetslösa akademiker” kan de inte hjälpa det minsta därför att det ingår inte i Arbetsförmedlingens uppdrag.

  Förut så kunde de som hamnade i den situationen att alla deras jobbansökningar leder till ingenting och bara tusentals och i värsta fall miljontals avslag få Förtidspension därför att Socialdemokraterna ansåg att det är bättre att staten tar ansvaret, dvs välfärden än att vältra över ansvaret på kommunerna och socialtjänsten som inte har de ekonomiska möjligheterna att klara av situationen.

  Nu ser vi dessutom att alltfler får avslag även hos socialtjänsten, när det gäller försörjningsstöd så de tvingas gå till kyrkan för att ens få mat på bordet. Det är inhumant och omänskligt.

  Alliansen och dess supportrar förstår inte vad det innebär att hela tiden motarbetas och att hela tiden sorteras bort hos alla arbetsgivare överallt i hela Sverige.

  Hur de som hela tiden sorteras bort överallt hos alla arbetsgivare över hela Sverige skall få ett jobb som motsvarar deras kompetens är en fråga som alliansen konstant vägrar svara på och det är ansvarslöst. Att istället kasta skit på de som blir bortsorterade hela tiden och komma med skitsnack om att alla arbetslösa är lata och slöa och att ingen söker jobb är djävligt kränkande.

  Vi som aktivt söker jobb och är ansvarsfulla människor känner oss trakasserade och mobbade och kränkta av regeringen och dess supportrar.

  Mvh

  Mikael

 2. Ett tungt skäl till att vara noggräknad som potentiell arbetsgivare (eller: att “sortera bort” dem som man inte är säker på ska fungera bra i verksamheten, eller: att vara försiktig med nyanställningar) är att det är oerhört dyrt och farligt att anställa folk. Du blir i stort sett ansvarig för den anställde livet ut. Företaget måste nästan gå i konkurs; inga nya ordrar, inga beställningar, ingen efterfrågan – då först kan du avskeda folk på grund av arbetsbrist. Att avskeda folk bara för att de jobbar dåligt får man inte. Då är det nåt fel på arbetsmijön och då är du som arbetsgivare helt ansvarig för att åtgärda bristerna, vilket betyder nya kostnader. Man avstår.

  Dessutom är det dyrt att ha folk anställda. För att förstå hur dyrt det är kan du lägga på ca 40 procent på din bruttolön. Då fattar du hur mycket man måste dra in i överkott på verksamheten för att betala en enda anställd. Då blir man lite försiktig att anställa folk överhuvudtaget. Att anställa folk som dessutom har nån osäkerhet i bagaget tar emot ännu mer.

  Regelverket för att vara arbetsgivare är för hårt. Det bästa man kan göra för att hjälpa de arbetslösa är att lätta på reglerna för arbetsgivarna. Men det säger facket nej till. Och därmed har vi världens högsta ungdomsarbetslöshet. Så enkelt – och så svårt är det i detta land.

 3. “Hur de som hela tiden sorteras bort överallt hos alla arbetsgivare över hela Sverige skall få ett jobb som motsvarar deras kompetens är en fråga som alliansen konstant vägrar svara på och det är ansvarslöst.”

  Ovanstående citerat rymmer något som är värt att ta vara på.
  Det är inte konstigt att de som studerat inte kan få jobb som motsvarar deras kompetens då regeringen Persson under 12 års tid använde Sveriges universitet och högskolor som avstjälpningsplats för arbetslösa ungdomar för att man skulle kunna skenbart sänka arbetslösheten i denna grupp.
  Det är en sorglig sanning att det inom vissa områden finns alldeles för många högskoleutbildade i Sverige. Är man arbetslös och tillhör denna grupp finns det dock två saker att göra:
  – sök jobb som inte riktigt motsvarar din kompetens (40-talisterna går i pension snart, kanske öppnar det sig då), eller
  – utbilda dig ännu mer, fast denna gång inom ett område där det finns en efterfrågan på arbetskraft.

  Jag håller med om att det är ansvarslöst, ja kanske till och med trakasserande, mobbande och kränkande att sossarna misshandlat akademikeryrkena på det sätt de gjort, och det är en riktigt tråkig situation, de som utbildat sig under dessa förhållanden, sitter i.

  Men det finns något som är tråkigare, och det är när någon som har förmågan att arbeta för sitt eget uppehälle inte gör det; kan man arbeta och kan få någon typ av jobb är kompetensnivå helt irrelevant!

 4. Mikael, den du polemiserar mot finns inte. Vem säger att arbetslösa är lata? Har du något citat? Nej, det har du inte. Din bild av regeringen som moraliska monster är en fantasibild i ditt eget huvud. Jag förstår att du känner dig kränkt, eftersom du inbillar dig saker som inte finns. Otur för dig, men det har ju inte mycket med verkligheten att göra.

Kommentarer är stängda.