Ett ämne perfekt för en C-uppsats

Läs Fredrik Reinfeldts och Per Schlingmanns debattartikel om framtidens välfärd i DN. Gör det nu. Läs det här blogginlägget sen.

Det här är ett nytt grepp i det politiska arbetet. Så vitt jag vet har inget svenskt parti gjort något liknande förr. Jag själv har deltagit i projektet.

Min bild av välfärdsjobbarna stämmer med Reinfeldt och Schlingmanns, förutom att jag vill minnas att välfärdsjobbarna alla också sa att de älskade sina jobb. Visst tyckte de att lönerna kunde vara högre, men lönen var inte varför man gillade sitt jobb, utan det var jobbet i sig som var roligt. Jag bloggadeom det redan i april förra året.

Det finns naturligtvis ett taktiskt motiv i detta också. Vi moderater vill vinna väljare och vi vill gärna göra det på sossarnas bekostnad. Sossarna har länge fått dominera allt som har med välfärd att göra.

Politisk taktik är dock inte fult alla gånger. Anledningen till att sossarna ägt välfärdsfrågorna är ju för att vi moderater varit för dåliga på dem. Nu har vi skärpt till oss. Ska man vara ett parti som vill företräda alla måste man också lyssna på alla.

Till sist är projektet också ur statsvetenskaplig synvinkel intressant. Det finns en ständigt pågående diskussion inom statskunskapen om hur kontakten mellan väljare och valda ska kunna förbättras. Partierna har ju problem med rekryteringen trots att intresset för politik är stort. Hur ska man då fånga upp medborgarnas synpunkter? Denna variant, med en centralt planerad besöks- och inlyssningskampanj, tror jag ingen har gjort förut. Ett ämne perfekt för en C-uppsats.

______________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra: