Hellre frihet än milimeterrättvisa

Med rätta protesterar nu en rad moderater mot partiledningens beslut att vara för statlig reglering av hur företag ska få sätta samman sina styrelser. Moderaterna är ett parti som står för fri företagsamhet. Det är viktigare att försvara denna frihet än att skapa milimeterrättivsa mellan könen.

Jag är en väldigt snäll och lojal partimedlem. Jag har inga problem med att i valrörelsen försvara ett program trots att jag inte gillar alla förslag. Tar man på sig uppgiften att företräda ett parti så är det partilinjen man ska företräda och inte sin personliga åsikt.

moderatkvinnor
Moderata politiker mot könskvotering på SvD:s debattsida.

Förslaget om könkvotering till bolagsstyrelser kommer dock att bli svårt att försvara. Jag kan tyvärr inte lova att jag tänker tala väl om det i valrörelsen.

Det strider mot den politik partiet hittills har fört. Det strider mot idén om den fria företagsamheten. Det löser inte problemet, utan riskerar att skapa misstro mellan män och kvinnor istället. Slutligen kan inte jag erinra mig någon som helst intern diskussion om detta i partiet. Dagens artikel i Svenska Dagbladet visar att inte ens riksdagsgruppen informerats om det nya utspelet.

Per Schlingmann är ingen dumskalle. Han vet vad han gör, och hans utspel om kvotering är säkerligen noga planerat. Något säger mig att kvoteringsfrågan testats på en fokusgrupp eller i någon opinionsmätning.

Men Per, om du läser det här, vi som ska tala för partiet på torget senare i höst, många av oss tycker att förslaget suger! Vi gör ingen annan analys av problemet än vad ni har gjort i Stockholm, men vi vill inte gå kvoteringsvägen. Sorry Per, men jag är inte helt säker på att vi kommer att kunna tala för det här förslaget på det sätt som du vill.

___________________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra: