Obama talade jobbskatteavdrag

I Sverige hävdar den samlade oppositionen att jobbskatteavdraget är meningslöst i kampen mot arbetslösheten. Att skattesänkningar är ett sätt att stimulera ekonomin i en lågkonjunktur är dock ingen nyhet. Även USA brottas med arbetslöshet och har precis genomfört en liknande reform.

I sitt tal till kongressen, State of the Union, som hölls igår (inatt svensk tid), sa Barack Obama:

We cut taxes. We cut taxes for 95 percent of working families. We cut taxes for small businesses. We cut taxes for first-time home buyers. We cut taxes for parents trying to care for their children. We cut taxes for 8 million Americans paying for college. As a result, millions of Americans had more to spend on gas and food and other necessities. . .

Det intressanta med detta är att Obama precis som vår regering har haft svårt att få ut budskapet om skattesänkningarna. De syns inte någonstans. Så här skriver Washington Post i sin analys:

The Obama administration did cut taxes for most families as part of the stimulus package, which included more than $100 billion in “Making Work Pay” tax cuts for lower- and middle-income families. The reason that he had to emphasize the tax cut Wednesday, though, is that many are unaware they received it because it was spread out across the year in people’s paychecks instead of given in a single lump sum.

The thinking behind that approach was that it would make people more likely to spend the money, instead of squirreling it away. But the downside is that, for many, the tax cut remained under the radar.

Samma problem i USA som i Sverige alltså. Ska man genomföra skattesänkningar får man också tänka på hur budskapet om dem ska föras ut. Att folk skulle läsa sina kontoutdrag med sådan skärpa att de kan se att de fått en skattesänkning har jag aldrig trott på.

Om du som läser detta inte vet vad jobbskatteavdraget är, klicka på den stora bilden till höger!

___________________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra: