Varför jag aldrig blev kristdemokrat

Jag är en konservativ moderat. Som sådan får man ibland frågan varför man inte anslutit sig till kristdemokraterna istället. Överlappningen i åsikter är stor.

Expressen har en artikel från i fredags som förklarar varför. Det handlar om ett par KD-riksdagsledamöters inställning till muslimers bärande av burkor, eller niqab, alltså slöjor som täcker hela ansiktet. Ska vi ha ett förbud? var en fråga som dök upp i veckan med anledning av att Fredrik Reinfeldt sa att han tyckte de var uttryck för kvinnoförtryck.

En av ledamöterna som intervjuades var Annelie Enochson från Göteborg. Hon är för ett förbud:

Annelie Enochson betonar att hon inte har några problem med en sjal som täcker håret. Men burka och niqab vill hon inte veta av.
– Det är ohygieniskt och äckligt för en kvinna att hålla på och andas där bakom, säger KD-ledamoten.

Alla partier har företrädare som säger dumma saker. Man ska inte heller häckla politiker för att de talar sin hjärtas mening även när de kanske borde ha tänkt en gång extra innan de öppnade munnen. Men hos kristdemokraterna finns ofta mer hjärta än hjärna. Man talar gärna först och tänker sen.

Jag gillar inte heller burkor som också jag anser är en symbol för kvinnoförtryck. Kanske tycker jag också att det är en smula ofräscht att behöva gå omkring med ett munskydd hela dagen. Jag tycker nog att det är ofräscht på samma sätt som jag tycker att näspiercing är det. Men är det ett skäl till förbud?

Kristdemokrater har ofta sunda värderingar vilket gör att moderater och kristdemokrater ofta kommer väl överens, men i nio fall av tio är det moderaterna som får stå för den realistiska analysen om vad som faktiskt går att åstadkomma på politisk väg. I fallet med burkor och niqab är den enda realistiska analysen att ett förbud är omöjligt. Dels strider sannolikt ett förbud mot grundlagen, dels kommer det inte att kunna genomföras, eftersom många inte kommer att följa förbudet och polisen har viktigare saker för sig än att jaga burkabärande kvinnor. Man kan inte ropa på lagstiftning bara för att man tycker att något känns lite ofräscht.

Men som sagt, kristdemokrater är bra folk ändå…

_____________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

5 reaktioner till “Varför jag aldrig blev kristdemokrat”

  1. Alla partier har väl både goda och dåliga sidor. Detta förändras också över tid. För bara några år sedan hette m-ledaren Bo Lundgren och kd-ledaren Alf Svensson. Alla vet vem av de två som var ett sänke för sitt parti. Idag heter de Reinfeldt och Hägglund. Rollerna i någon mån ombytta, även om Hägglund aldrig kommer bli så dålig som Lundgren. Sedan politiken. Om högerpartiet aldrig bytt namn, när det var opportunt, och om man bibehållit det mesta partiprogrammet från 1950-talet hade det aldrig funnits något behov av KD. Moderaterna går just nu vänsterut och KD, vad det verkar, högerut. De flesta av oss konservativa följer i KD:s riktning. Det är väl där vi ses när Anders Borg och Birgitta Ohlsson (ny minister!) gör feminister av resten av regeringen?

  2. Det var nog mest sociologiska skäl som gjorde att du blev moderat, Stefan… Jag tror man kan rota fram en hel del oöverlagda uttalanden också från moderater, och jag tror nog inte heller att (KD) vill ha slöjförbud (utan att ha kollat upp detta). Det är ofta svårt att avväga vad som kan tillåtas av avvikelse och samtidigt behålla ett starkt minoritetsskydd. Men vår devis är numera “Om vi får bestämma, så får du bestämma”!

  3. I så fall var det av sociologiska orsaker som du blev kristdemokrat, Jonas :)

    Sen kommer en kommentar av läraren i statskunskap: skäl och orsaker är inte samma sak. Skäl är detsamma som motiv.

  4. “Konservativ moderat”..*hmm*..Varför kommer jag att tänka på unken kvinnosyn, viktoriansk dubbelmoral (vi går i kyrkan, det ser så bra ut), jämlikhetsideal hämtade från medeltiden, herrklubbar med tvivelaktiga riter som preamble till fylleri och cigarrökning i Chesterfield-fåtöljer, osv, osv. Sånt som för samhället framåt, alltså. *suck*

Kommentarer är stängda.