Det är klart det är stöld

Liza Marklund anklagas för att ha plankat en idé ur Klas Östergrens senaste bok. Jo, nog är det stöld alltid. Men av vem?

Aftonbladets hemsida kan man läsa de två stycken som är märkligt lika varandra. Båda beskriver samma sak. Huvudpersonerna upptäcker att mördaren har arrangerat sina offer efter tavlan “Den döende dandyn”.

Östergrens bok kom ut först. Alltså misstänks Marklund vara skurken. Men det skulle ju kunna vara tvärtom. Östergren kanske bara var snabbare än Marklund med att få ut sin bok.

Jag tror dock inte att författarna har stulit något av varandra. Tvärtom har nog båda stulit idén av någon annan. Idén i sig är för unik för att båda två skulle ha uppfunnit den själva samtidigt. Det händer att konstnärer plankar varandra omedvetet, men det brukar då ligga flera år mellan orginal och kopia. Dessa två böcker är dock i princip samtidiga.

Det skulle också kunna vara så att författarna träffat varandra på en fest och babblat om idéer till kommande böcker, varvid båda tycker sig ha kläckt idén själva. Känner de varandra privat?

Plagiat i juridisk mening är det inte fråga om. Däremot kan inte båda göra anspråk på att ha tänkt ut samma unika idé. Någon av dem, eller kanske båda, har medvetet eller omedvetet snott idén med “Den döende dandyn”.

_____________________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra: