Afghanistan är inte Vietnam

Angreppet mot de svenska soldaterna och deras tolk gör att vi alla automatiskt ställer oss frågan om det är rätt av Sverige att ha trupp i Afghanistan. Vi är ett fredligt land. Vi vill inte föra krig mot några afghaner. Vad har vi där att göra? Varför riskera svenska liv långt bort i ett annat land?

Är kriget i Afghanistan verkligen vårt krig? Frågan är fullt rimlig att ställa. Det är inte helt självklart att Sverige ska vara med i detta krig. Det förs med stöd av FN, men är det vårt?

Om det var Vietnamkriget det handlade om skulle jag säga nej. Det var aldrig en bra idé av USA att försöka försvara Sydvietnam. Vietnamkriget hade inte den globala betydelse som USA trodde. Dominoeffekten, att land efter land skulle falla för kommunismen, kom aldrig.

Kriget i Afghanistan är dock annorlunda. Det som utlöste kirget var som bekant inte talibanregimen i sig, utan det faktum att regimen hade givit terrornätverket al-Qaeda en fristad. Det var i Afghanistan 11-septemberattentatet planerades. USA angrep och störtade därför talibanregimen. FN fick sedan i uppdrag att skapa en ny demokratisk regim.

Snart nio år senare vet vi att det var mycket svårare att skapa en fungerande afghansk stat än vad någon trodde. Talibanerna har kommit tillbaks som en framgångsrik gerillarörelse. Är det därför dags att inse misslyckandet och dra sig tillbaka?

Kriget är ett misslyckande. Det är ingen tvekan om saken. Problemet är dock att det förmodligen inte går att förbättra situationen genom ett tillbakadragande. Om Sverige drar sig ut ensamt lämnar vi tyskar, finnar och amerikaner i sticket, trots att vi är lika mycket ansvariga för situationen som de. Om alla ISAF-styrkor drar sig tillbaka kastas landet ut i ett inbördeskrig som blir långt blodigare än det som förs nu. (Talibanerna är framgångsrika men inte i överläge jämfört med nationella afghanska armén.)

Problemet med al-Qaeda är heller inte löst. Usama bin Laden och hans kompisar är fortfarande på fri fot, sannolikt någonstans i gränstrakterna mellan Afghanistan och Pakistan. Om ISAF lämnar Afghanistan kan al-Qaeda på nytt bygga upp sina träningsläger. Det är inte heller bara USA som är hotat av al-Qaeda. Terrornätverket har genomfört attentat i både Madrid och London.

Nu tror jag att det är långt kvar innan Afghanistan får en stark och demokratisk stat som kan skydda landets befolkning. Jag tror att de länder som nu ingår i ISAF måste bereda sig på att acceptera en stat som fungerar halvdant. Det viktiga tror jag är att se till att talibanerna åtminstone inte systematiskt stödjer internationell terrorism och plågar sin egen befolkning (t.ex. genom att förbjuda kvinnor att vistas utomhus).

Talibanrörelsen som helhet kommer nog inte att försvinna. Det är en social rörelse med en egen ideologi. Sådana rörelser kan man inte bomba bort.

Jag tycker det är svårt att argumentera för att vi skicka soldater till en oroshärd medan jag själv sitter hemma i soffan. Jag begär att någon annan ska riskera sitt liv för mig, utan att jag själv behöver göra något. Men jag stödjer nog i slutändan ändå linjen att Sverige ska vara kvar i Afghanistan. Talibanerna och al-Qaeda är farliga både för afghanerna och för oss i Europa. Att dra sig ur vore att svika både afghanerna och våra grannländer.

Varför ska Finland och Tyskland ta ansvaret för att Sverige inte blir offer för islamistisk terrorism? Vi kan inte vara så naiva att vi tror att terrorattentat bara sker i USA. För det är inte sant. Två av al-Qaedas värsta attentat utfördes hos oss i Europa.

____________________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , . Pingat på intressant.se/intressant.

Dela med andra:

3 reaktioner till “Afghanistan är inte Vietnam”

  1. Nej, det har jag inte. Inte heller har jag någon anhörig som som är polis. Ändå är jag för att det ska finnas poliser som med risk för sitt liv ingriper mot farliga brottslingar.

  2. Är det inte farligt att försöka släcka bränder? Till och med livsfarligt? Vi har ändå ett system för brandsläckning. Folk med särskild utbildnig och träning som har som jobb att släcka bränder. Det kallas brandförsvar och dom som arbetar där kallas ibland för brandmän. Nu har jag dock ingen i släkten som är brandman, men tycker ändå att det är ett bra system.
    Men jag är väl bara en rädd egoist…

Kommentarer är stängda.