Miljöpartet måste vara Sveriges mest moralistiska parti

Idag lyssnade jag på Studio Ett där Peter Eriksson och Göran Hägglund drabbade samman om familjepolitiken. I slutet av debatten flippade Eriksson ur och anklagade Hägglund för allt. Hägglund fick höra att han var gammaltestamentlig och mycket annat konstigt.

Inte minst anklagade Eriksson kristdemokraterna för att vara moralister. Men vilket parti är för närvarande Sveriges mest moralistiska parti? Är det partiet som tycker att föräldrar ska få uppfostra sina barn hur de vill, utan några som helst pekpinnar, eller partiet som kräver genusprogram på dagis och ser hemmavarande föräldrar som samhällsfiender?

Lyssna gärna på debatten. Höjdpunkten kommer som sagt i slutet när miljöpartiets ledare nästan börjar tala i tungor:

http://www.sr.se/webbradio/?type=db&Id=2200572&BroadcastDate=&IsBlock=0

Men hur är det egentligen med Miljöpartiets inställning till vårdnadsbidrag? Ja, det är inte så lätt att veta faktiskt. För det Peter Eriksson bråkade om i radion idag står inte partiet för. Om man ska tro partiets partiprogram, vill säga.

Så här står det i alla fall i partiprogrammet:

Föräldrar som vill vara hemma med sina barn ska ges större ekonomiska möjligheter till det. Detta kan till exempel ske genom att varje förälder som vill vara hemma med sitt barn de första tre åren ska ha rätt till en ersättning motsvarande existensminimum.

Hallååååååå! Vad är detta om inte ett vårdnadsbidrag! Vad är då skillnaden mellan KD och MP, och vad är det Peter Eriksson är så förbannad över?

Själv är jag definitivt en förespråkare av vårdnadsbidrag och motståndare till kvotering av densamma. Det är en fråga om frihet. En familj måste ha rätt att så långt som möjligt bestämma själv.

Men lika viktigt är att se det ur barnets synvinkel. Det är viktigt med jämställdhet. Men det är ta mig tusan också mycket viktigt att barnen får tillgång till sina föräldrar. Varför är inte det den självklara utgångspunkten i denna debatt?

Det är viktigt att man i frågor som rör umgänge och vårdnad alltid ser till barnets bästa, och inte i första hand utgår från vårdnadshavarnas eller föräldrarnas rättigheter.

Gissa vilket parti som tycker så?

__________________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

3 reaktioner till “Miljöpartet måste vara Sveriges mest moralistiska parti”

  1. Jag hörde programmet och först, när PE började dra igång, blev jag förbannad. Men efter ett tag stod jag och gapskrattade åt honom, det var sannerligen en heltokig upplevelse.
    Tungotal är en bra beskrivning!

  2. Karln är helt klart inkvoterad pga kön… De måste ju ha ett språkrör av varje (snacka om gammaldags syn på kön). Maria W är klok (hyfsat) och kvinna. Då fick de lov att hitta en man. Den bästa de kunde hitta var PE. :)

Kommentarer är stängda.