Ytterligare en fråga Miljöpartiet talar tyst om

Sist skrev jag om att Miljöpartiet är för vårdnadsbidrag, men inte törs erkänna det offentligt. En annan fråga där MP inte heller klarar av att säga som det är är inställningen till Sveriges deltagande i fredsbevarande insatser.

I partiets partiprogram står det att Sverige ska kunna delta i FN-insatser men inte om de leds av EU eller Nato:

Vi accepterar ingen militär samordning av svensk militär med EU, andra försvarsallianser eller enskilda länder annat än under FN:s ledning.

I de rödgrönas säkerhetspolitiska manifest som presenterades i januari i år skriver partierna dock tillsammans:

FN:s säkerhetsråd kan ge andra regionala organisationer, som exempelvis EU, Nato och AU, Afrikanska unionen, uppdraget att leda en fredsbevarande operation. EU har utvecklat sin kompetens att leda alltmer komplexa operationer. Sverige har deltagit i praktiskt taget alla fredsfrämjande insatser som EU har genomfört. Sverige ska fortsätta det aktiva engagemanget och deltagandet i internationella insatser inom ramen för FN, EU, Nato och OSSE.

Nyckelordet i sammanhanget är “leda”. Socialdemokraterna har nämligen inga problem med att EU eller Nato leder militära insatser, medan både V och MP bara kan tänka sig att FN leder insatserna. V och MP har dock gett upp dessa krav inför valet, verkar det som.

Hur det egentligen ligger till med den saken vet vi väl inte riktigt, för någon kritisk granskning av de rödgrönas säkerhetspolitiska manifest har inte dykt upp i media ännu, såvitt jag kan bedöma.

Jag hoppas att det här blir en valfråga. Hittills har Sveriges utrikespolitik varit att vi ska kunna delta i alla typer av FN-insatser, även de som leds av EU eller Nato. Operation Atalanta utanför Somalias kust, som går ut på att jaga pirater, leds exempelvis av EU. Ska Sverige inte vara med i den längre? Är det Miljöpartiets uppfattning?

___________________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

En kommentar till “Ytterligare en fråga Miljöpartiet talar tyst om”

  1. Ofta är det media (slarvigt uttryckt) som väljer vad som ska bli en valfråga och vad som inte är intressant. Det är journalister som ställer politikerna mot väggen vid utfrågningar och debatter och det är journalisterna som granskar, avslöjar och gräver. Samtidigt är inte journalister mer än människor. När det visar sig i undersökningar att MP och V är överrepresenterade bland journalistkårens partisympatier börjar man ana oråd. Hur kan det bli ett rättvist val i september om journalisterna inte gör sitt jobb? Vem granskar granskarna?

Kommentarer är stängda.