Till och med Dawkins vill ha Bibeln på schemat

Jag har ofta försökt förklara att det är skillnad på ateister och ateister. Vissa tror inte på Gud, men är inte särskilt arga över att andra gör det. Vissa ateister hyser dock ett hat mot religioner, och inte minst kristendomen.

Idag debatterade Jan Björklund och Lars Ohly undervisningen om kristendomen i skolan i Sveriges Radio P1. Björklund har förklarat att regeringen tänker stoppa Skolverkets planer på minskad undervisning om kristendomen. Men Ohly hejar istället på Skolverket. Ohlys huvudargument är att kristendomen är ond. Den har ställt till med en massa elände. Alltså ska man inte undervisa om den.

Helt förvirrat, naturligtvis. Man kan ju inte låta bli att undervisa om kristendomen bara för att man tycker illa om den. Den kristna religionen har bevisligen påverkat vårt samhälle mycket intensivt i mer än 1000 år.

En person som instämmer i detta är superateisten Richard Dawkins. Han har blivit något av husgud för vår tids ateister, eftersom han är en skicklig författare och duktig evolutionsbiolog. I sin bästsäljande bok Illusionen om Gud skriver han (s. 358):

Jag måste erkänna att till och med jag är lite förbluffad över den okunnighet om bibliska historien som man ser bland folk som har vuxit upp under senare årtionden.

Det går inte att undervisa om västerlandets kultur utan att undervisa om Bibeln, menar han. Bibeltexter ska stå på schemat.

_______________________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra: