Akademiska blir kvar som universitetssjukhus

Vissa nyheter är helt enkelt för goda för att de ska intressera media. En sådan presenterades igår. Landstinget här i Uppsala län har fått ihop ett avtal med Sörmland och Västmanland om att dessa två landsting ska fortsätta att köpa högspecialiserad vård av Akademiska sjukhuset. Denna gång blir avtalet på fem år.

Det kanske inte låter som en cool nyhet, men det är en viktig fråga för Uppsala. Akademiska sjukhuset är beroende av att kunna sälja högspecialiserad vård för att kunna fortsätta vara ett universitetssjukhus. Och utan ett universistetssjukhus, blir det inget universistet, och utan universitetet kan Uppsala lika gärna suddas ut från kartan.

Avtalen mellan vårt landsting och omkringliggande landsting har länge varit en källa till politiskt tjafs och mygel. Den inte särskilt genomtänkta idén om att lägga ned landstingen och införa storregioner gjorde saken ännu värre.

Vi moderater har därför sagt att det bästa vore om Akademiska togs över av staten. Den forskning och undervisning som bedrivs där ska inte vara föremål för bypolitik. Den är för viktig för det. Den är ett riksintresse. Under nästa mandatperiod hoppas vi att kunna driva detta som en fråga.

En variant vore att låta grannlandstingen köpa in sig som ägare av sjukhuset. Med delat ägarskap blir intresset att driva ett förhandlingsspel mot Akademiska mindre.

Det avtal som nu förhandlats fram löper på fem år, över hela nästa mandatperiod. Det är en lättnad. För det betyder att vi slipper åtminstone en del av den politiska osäkerhet som drabbat Akademiska. På sikt måste vi dock hitta en ägarlösning som ger ännu mer stabilitet.

Och vad tyckte då vår rödgröna opposition om avtalet? Det kan man läsa om på deras gemensamma blogg:

Erik Weimans barnsliga, omogna och egeocentrerade agerande är en skam för landstinget. Låt hans ordförandeskap bli en tillfällig och snabbt bortglömd parantes i landstinget historia.

Erik Weiman är den moderate ordföranden i landstingsstyrelsen, och den som förhandlat fram avtalet.

______________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

En kommentar till “Akademiska blir kvar som universitetssjukhus”

Kommentarer är stängda.