Två hela SAAB läggs ned

I RUT-debatten har det många gånger påståtts att skatteavdraget för hushållsnära tjänster innebär en subvention. Men en sänkt skatt är inte ett bidrag, utan ett undanröjande av ett hinder. Regeringen har tagit bort ett hinder. Oppositionen vill sätta tillbaks hindret igen.

Idag har oppositionen meddelat att den vill avskaffa RUT-avdraget, dvs. skatteavdraget för hushållsnära tjänster. Denna del av näringslivet ska återigen belastas med skatter som gör att näringsverksamhet blir omöjlig att bedriva. Om oppositionen får sin vilja fram ska vi återgå till en situation då bara höginkomsttagare har råd att anlita hjälp med hushållssysslorna.

Det finns beräkningar på att RUT-avdraget har skapat omkring 7000-11 000 nya jobb. Det var jobb som tidigare inte utfördes alls eller bara på svarta marknaden. Det motsvarar ungefär två hela SAAB. Samma partier som var beredda att köpa hela SAAB för skattepengar har uppenbarligen inga problem med att avskaffa en hel bransch som sysselsätter dubbelt så mycket folk. Hur sjukt är inte det?

Hur kan vi ha ett skattesystem som skapar döda sektorer i ekonomin? Det finns näringsverksamhet som skulle kunna fungera alldeles utmärkt och ge jobb åt arbetslösa, men som aldrig får en chans eftersom skatterna är för tunga. Hushållstjänster har varit en död sektor. Nu har den levt upp på grund av att skattehindren sänkts. Varför ska vi då sätta tillbaks hindren?

RUT-avdraget har också varit en succé för många pensionärer som utnyttjat detta istället för den mycket dyrare kommunala hemtjänsten. Avdraget har på så vis också sparat pengar för kommunerna. Med avskaffat RUT-avdrag är vi tillbaka vid att pensionärerna måste köpa dyr hemtjänst av kommunen istället. Var ligger rättvisan i det?

Slutligen har avdraget också en viktig jämställdhetspolitisk aspekt. Det är i första hand både kvinnor som är köpare och säljare på denna marknad. RUT-avdraget gör att vi får en fungerande handel av tjänster på ett område där majoriteten är kvinnor. Varför ska just kvinnliga företagare beläggas med skatter som stryper deras företag? Några liknande strypskatter inom mansdominerade näringar känner jag knappt till.

_____________________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

4 reaktioner till “Två hela SAAB läggs ned”

 1. Hej!

  Man kan faktiskt förstå det som så att det är orimligt att skattesubventionera en så begränsad del av jobben. Det hade varit bättre att man hittade något annat som Sverige kan leva av. Service- och tjänster är inget som ger några som helst exportintäkter.

  Dessutom finns det större problem som är viktigare att ta tag i.

  Tex att Sverige är värst i hela världen när det gäller arbetslöshet bland välutbildade akademiker. Detta visar bland annat SULF med sin rapport “forskarutbildad till arbetslös”, och dessutom framkommer det ännu tydligare i SACO rapporten “Unga akademikers arbetslöshet och etableringsproblem”.

  Det är inte lägre löner och sämre trygghet som gör Sverige starkt.

  Jag menar att vi måste bli mycket bättre på att ta tillvara de som vi själva utbildar och utexaminerar från våra universitet eller högskolor för annars kollapsar Sverige.

  Vi ser ju redan att Sverige har slutat att fungera, då alltfler barn och ungdomar flyttar bort från Sverige.

  Det syns tex att många ungdomar som är duktiga på sin idrott väljer tex QMJHL, OHL, WHL , och High School i USA eller Kanada istället för att stanna i Sverige där de inte släpps in någonstans utan tvingas mot sin vilja gå till socialen och bli förnedrade och kränkta.

  Vad gäller hushållsnära tjänster, så får väl var och en ta ansvar för sitt eget hem och sin egen skit. Inte skall man kunna smutsa ner en massa och säga “Det får någon annan ta hand om!”. I alla år har vi skött vår egen städning, matlagning, och vår trädgård. Det finns ingen anledning att sluta med det.

  Vill folk ha dessa tjänster så får de väl betala för det även om vi skulle ha högre skatter som gör dessa tjänster dyrare.

  Vi behöver skatterna för att omfördela från rika till fattiga, och till de som inte släpps in på arbetsmarknaden trots att de aktivt försöker men möts med bortsortering/utsortering och utfrysning överallt på hela arbetsmarknaden i hela Sverige.

  Sänkta skatter gynnar inte nyutexaminerade utan arbetslöshetsförsäkring som inte släpps in någonstans på arbetsmarknaden och som därför med statens strukturella våld tvingas i allt större skaror gå till socialen.

  Det är verkligen ansvarslöst att lämna dessa människor utanför samhället så som nu är fallet.

  De skall inte straffas för att de utbildat sig, och de skall inte straffas igen för att arbetsgivarna väljer att sorteras bort dem överallt där de söker jobb på hela arbetsmarknaden i hela Sverige.

  Mvh

  Mikael

 2. Hela sossarnas motstånd mot RUT-avdraget faller på att deras företrädare använder de förmåner man säger sig vilja avskaffa.

 3. Mikael, du skriver alltid om samma sak när du skriver på min blogg, oavsett vad det handlar om. Funderar på att lägga din adress i spamfiltret.

 4. Konstigt att Mona S inte utnyttjat avdraget. Hur hinner hon eller hennes man städa? Nej jag glömde, hon har problem att hållla reda på kvitton. Den som städar hos henne gör förmodligen detta utan kvitto.

Kommentarer är stängda.