Carl Bildt: Nato viktigt för Norden

Idag har det varit Nato-konferens i Helsingfors, med Finland och Sverige som värdar. I sitt anförande var Carl Bildt mycket öppen med att det var Nato som säkrade friheten i Europa under kalla kriget och att det fortfarande är så:

First – let me just stress how important the Article V commitment that is at the core of the Alliance is for all of Europe. There is no doubt that it was of outmost importance during the most critical period of that dark phase of Europe’s history that come to its end in 1989.

Natos Artikel V är den artikel som förpliktigar att länderna skyndar till varandras försvar. Det är kärnan i alliansen.

Även finske utrikesministern Alexander Stubb var mycket öppen med hur viktigt Nato är. Han har ju också gjort sig känd för att mer eller mindre öppet förespråka finskt Natomedlemsskap.

En kollega till mig som besökt konferensen skriver i ett mejl om Stubb framförande att han gjorde en intressant paus:

There is also an ongoing debate on Finland´s possible membership in Nato. Some support our membership, some oppose – and some are somewhere in-between, seeing both benefits and downsides linked with this choice. I am a firm advocate of —— lång tankepaus och ALLA höll andan —- frank and open discussion and therefore I respect all different views.

Tal som dessa läses noggrant utomlands. Dagen budskap från Sverige och Finland till resten av världen var alltså: Vi gillar Nato. Jättemycket.

________________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra: