Niklas Ek blir kandidat till Stora journalistpriset

Hjärnorna på Sveriges Radio P4 har anställt en av Daniel Westlings bästa vänner som reporter för att bevaka det kungliga böllopet i sommar. Fullständigt snurrigt, naturligtvis. Men det skulle inte förvåna mig om reporten, Niklas Ek, kommer att vinna Stora journalistpriset genom detta.

Sunda förnuftet säger att en journalist inte kan utföra ett opartiskt och objektivt uppdrag om han ska granska en av sina bästa vänner. Det är självklart. Det är tragiskt att P4 Riks inte fattar det. Dagens Eko, alltså grannredaktionen, som fortfarande har hjärnan ikopplad, har dock förklarat att inga av Eks reportage kommer att förekomma i deras nyhetssändningar.

Icke desto mindre gör detta Niklas Ek till en alldeles lysande kandidat till Stora journalistpriset. Att göra “kritiska” reportage om sin kompis har ju tidigare ansetts vara “nydanande”. Det var så Erik Fichtelius vann sitt pris. Under 10 års tid samarbetade han i smyg med Göran Persson. Juryn tyckte att han därmed hade “fönyat” journalistiken. Eks reportage om sin kompis kommer i sanning också vara något unikt i svensk journalistiks historia.

Själv skjuter jag mig den dagen jag får ett journalistpris.

_____________________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

7 reaktioner till “Niklas Ek blir kandidat till Stora journalistpriset”

 1. Jag förstår för min del inte varför det är så viktigt att rapportera “opartiskt” under detta bröllop.
  Den som skall gifta sig är dottern(!) till en statschef, som (tack och lov!) står utanför det politiska sandlådan och inte behöver ägna sig åt det politsika lögnaktiga och ränksmidande spelet för att sköta sitt jobb.

  Enda andledningen till att kräva “opartisk rapportering” är om man vill göra bröllopet till en kampanjperiod för eller emot monarkin. Och skall man över huvud taget diskutera den frågan förjänar den definitivt ett mer seriöst handhavande än att man kraschar kronprinsessbröllopets glädje och festyra med s.k. “opartisk rapportering”- där neutrala (läs: republikanska) reportrar skulle vara de enda godkända.

  Det är ett bröllop för Guds skull!

 2. Vem garanterar mig en opartisk rapportering av Melodifestivalen och ‘Let’s dance’?

  Jag kräver en opartisk rapportering av Melodifestivalen och Let’s dance!

 3. I så fall kräver jag också opartisk rapportering när det gäller svenska idrottsmäns framgångar. Sportreportrar ska inte heja på svenska idrottsstjärnor!

 4. Eftersom jag uppenbarligen har ett behov av att med viss regelbundenhet leverera sanningar gör jag nu ett försök med en egen sån där blogg.

  Vi får se hur länge jag står ut. Jag försäkrar dock att jag på intet sätt kommer upphöra med att leverera sanningar i kommentersfälten här när jag anser mig ha sådana att leverera.

  http://benciodeupsala.wordpress.com/

 5. Vadå opartiskt och objektivt reportage? Varför skulle man rapportera objektivt och opartiskt om kungabröllopet? När hockeylaget Tre Kronor tar guld blir det ju krigsrubriker: “GUUUULD!!!” Helt i sin ordning, naturligtvis. Opartiskt? Nej. Objektivt? Nej. Men går svenska folket under av det? Undergrävs några journalistiska hederskodex av det? Blir det läsarstorm? Naturligtvis inte. Samma sak gäller detta kungabröllop. Se det som att nationen och monarkin Sverige tar guld i allt, i VM och OS, samtidigt. Glädje, nationell gemenskap, prakt och historia. Allt i ett. Underbart! Då vill inte jag att TV sitter med någon grå republikan som kommentator. Då vill jag ha engagemang. Allt annat vore snurrigt.

 6. Sportjornalistiken är saklig även om den inte är opartisk. En god reporter ska kunna vara beredd att rapportera negativa nyheter. Men en god vän är naturligt benägen att undanhålla negativa nyheter. Därför är det högst olämpligt att låta Westlings närmaste vän vara reporter i det här sammanhanget.

  Det är jävskapet som är problemet, inte partiskheten.

 7. OK. Jäv är osnyggt, det medges.

  Men det blev ingen tittarstorm när Torgny Mogren kommenterade bästa vännen Gunde Svan. Då sa inte Dagens Eko att de minsann inte skulle ta in några av Mogrens kommentarer i sina nyhetssändningar.

  Så det handlar inte om jäv eller opartiskhet. Det handlar om att alla svenska journalister blir kissnödiga så fort det gäller kungahuset.

Kommentarer är stängda.