16 miljarder i felräkningspengar

“Totalt sett bedöms 16,4 miljarder kronor ha betalats ut för mycket under 2009”, skriver DN, om försäkringskassan. Otroligt.

Som jämförelse kan vi ta försvarsbudgeten. Den är på ca 40 miljarder per år. Häromåret blev det ett Herrans liv när försvaret räknade fel på en och en halv miljard. Ekonomistyrningsverket ryckte ut och satte nästan Försvarsmakten under tvångsförvaltning.

Försäkringskassan verkar dock komma undan med ett monstruöst slöseri. Så blir det i ett land där det är tabu att ifrågasätta försäkringssystemen. Det är självklart ingen slump att pengarna rinner mellan fingrarna på Försäkringskassan. Det är resultatet av att en politisk kultur som omöjliggjort granskning. Borgerliga politiker som ställer försynta frågor om allt står rätt till får löpa gatlopp. Det är “empatilöst” att inte avguda försäkringssystemen. Det är hädelse att ställa kritiska frågor.

_______________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra: