Miss Landmine, en bra grej, trots allt

Utställningen Miss Landmine har upprört sinnena på många som tycker det är hemskt med offer för landminor. Ja, visst är det hemskt. Men hemskt är också att inte vilja se människan bakom offret. Det är just detta som utställningen vill ändra på.

Jag har bara sett den på nätet. Morten Traavik heter konstnären och hans utställning är inte alls en freakshow utan är fylld av mänsklig värme. Landminor är en plåga i många länder. Vi har hört berättelserna förr, men vi blir också avtrubbade. Då är det välkommet med en påminnelse om att problemet fortfarande inte är löst.

Miss_Battambang_2

Miss Landmine Cambodia 2009, Miss Dos Sopheap

Genom att göra skönhetsdrottningar av offren tycker jag att Traavik lyckas mycket väl med att lyfta fram just människorna. Humorn gör att vi kan lyfta blicken. Det är inte offer vi ser, utan människor. Offerstämpeln blir inte definierande för dem. Fint gjort.

___________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra: