Svag Bildt i debatt med Ahlin

Idag var det debatt mellan Carl Bildt och Urban Ahlin här i Uppsala hos Utrikespolitiska föreningen. Man trodde att Bildt skulle sopa mattan med Ahlin, med tanke på de rödgrönas icke-existerande utrikespolitik. Så blev det inte. Bildt var förvånanvärt dåligt förberedd. Förvånansvärt oinsatta föreföll också studenterna vara. Underbetyg till alla utdelas, utom till Ahlin.

Debatten skulle ha kunnat bli en höjdare. SVT direktsände, ett antal politiska reportrar och ledarskribenter närvarade. Men det blev en lam tillställning. Ahlin fick sätta agendan med frågor om Nato, Ryssland, och Gotland. Bildt nöjde sig med att försvara sig och komma undan jobbiga ställningstaganden.

Särskilt pressade Ahlin Bildt om Nato och Baltikum. Ska Sverige medverka i Natos planeringsarbete för Baltikum? Ska Sverige erbjuda luftpatrullering i Baltikum?

IMG_0043

Urban Ahlin (S) fick sätta agendan

Ahlin kunde på dessa punkter faktiskt ge besked. Med socialdemokraterna vid makten blir det inget deltagande i Natos planeringsarbete. Ingen militär hjälp till de baltiska länderna. Inga trupper på Gotland. Ingenting som kan verka irriterande i ryska ögon ska tillåtas. Sverige ska återta sin roll som tystlåten isolationistisk stat för att inte reta grannen i öst. Ett tråkigt, men ändå tydligt besked, således.

Bildts och regeringens uppfattning fick jag inte klart för mig vilken den var. Vi ska samarbeta med Nato, visst, men hur mycket och på vilket sätt? Ska vi eller ska vi inte delta i den militära planeringen?

Jag förstår inte heller varför inte Bildt gick igenom allt det som de rödgröna inte är eniga om: Afghanistan, EU:s militära samarbete, Nato-övningar, osv. Nej, käre utrikesminister, det här var ingen stark insats. Valrörelsen har börjat. Mer och bättre tack!

IMG_0049

Bildt, alltid vältalig, men vad var egentligen budskapet?

Slutligen undrar jag vad Utrikespolitiska föreningen har för medlemmar egentligen. Vid frågestunden var det ingen som frågade om Afghanistan där Sverige har sin största militära insats. Är det inte en av de mest angelägna frågorna just nu?

Ingen frågade heller om Iran, Mellanösternkonflikten eller klimatfrågorna. Istället fick Ahlin och Bildt tillsammans förklara att abortfrågan i Polen är en fråga som Polen självt måste avgöra, och inget som Sverige kan lägga sig i. Ungefär där låg den intellektuella nivån. Pinsamt, Uppsala. Är det här mitt gamla universitet?

_________________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

3 reaktioner till “Svag Bildt i debatt med Ahlin”

  1. Problemet stavas massuniversitet och sosseri i grund- och gymnasieskolan. När kunskapskraven är noll och alla motgångar betecknas som kränkningar då blir det så här. Krydda anrättningen med feminism och katolikhat så får en utrikesminister svara på frågor om abort i Polen. Man tar sig för pannan!

Kommentarer är stängda.