I samma trakt voro då några herdar

Mitt uppdrag som följeslagare börjar egentligen inte förrän den 27 mars. Men redan nu är vi på våra placeringar för träning. Idag, fredag, var jag därför med ut till byn Al Ma’sara, strax utanför Betlehem. Fredag är den muslimska böndedagen, och alla är lediga. I och med det har den också blivit demonstrationsdag.

Varje fredag vandrar byborna en liten bit längs vägen, bara några hundra meter, tills de möts av israeliska arméns avspärrning. Byborna är bönder och markägare, men ligger i ständig konflikt med israeliska staten på grund av byggandet av muren, den mur som enligt israeliska staten anser sig behöva av säkerhetsskäl. Muren tar mark i anspråk.

Vi gick med i svansen av nyfikna observatörer. Själva demonstranterna var få, kanske ett 20-tal, varav några ditresta aktivister (israeliska och utländska). Det har varit spänt överallt på Västbanken de senaste dagarna och israeliska armén mötte upp med taggtråd och soldater. Jag räknade till 15 man.

Jag är ingen expert på vare sig militärtaktik eller hur man stoppar demonstrationer, men beväpningen på soldaterna tycktes i mina lekmannaögon inte riktigt motsvara hotet. Det här var en liten demonstration.

IMG_0161#

Israelisk soldat med automatkarbin M16 Colt Commando med eldrör för 40 mm granater.

Spontant måste jag också säga att den även var ganska bra genomförd. Demonstranterna gick fram till taggtråden och skällde på soldaterna, men gjorde det med en viss värdighet. Vad som sades på arabiska och hebreiska kan jag naturligen inte säga något om, men engelska fungerar som tredjespråk här och jag hörde förvånande nog inga fula ord sägas. Inga alls, faktiskt (på engelska.)

IMG_0167#

Palestinska får. Modell okänd.

Demonstrationens höjdpunkt stod oväntat en skock får för. De förstod liksom inte att taggtråd och gröna män med vapen är en stoppsignal.

___________________________
Jag befinner mig i Israel och Palestina som ekumenisk följeslagare på uppdrag av Sveriges Kristna Råd och Kyrkornas Världsråd, genom det Ekumeniska följeslagarprogrammet i Palestina och Israel (EAPPI). Desynpunkter/reflektioner som uttrycks ovan är personliga och delas inte nödvändigtvis av mina uppdragsgivare. Om du vill publicera hela eller delar av denna artikel eller sprida den vidare, var vänlig kontakta mig och/eller någon av de ansvariga på Sveriges Kristna Råd; Joanna Lilja (joanna.lilja@skr.org) eller Johanna Wassholm (johanna.wassholm@skr.org).

____________________________
Läs även andra bloggares åsikter om , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

En kommentar till “I samma trakt voro då några herdar”

  1. Ni SKR:s följeslagare är verkligen “Guds grovarbetare” för freden. Under åren har jag lärt känna flera av er. Brukar skriva om er i min blogg “Dessa mina minsta bröder”

Kommentarer är stängda.