Det är marken det handlar om

I Betlehem handlar konflikten mellan israeler och palestinier om mark. Det är svårt att se det på något annat vis. Nya bosättningar och gamla byar ligger nära varandra. Det som för den ene ser ut som ett modernt nybygge i ett naturskönt område är som ett hotfullt åskmoln för den andre.

Mycket nära Betlehem ligger den israeliska bosättningen Har Homa, här sedd från den lilla byn Nahhalin:

IMG_0238#

Ibland är det inte mycket som skiljer dem åt. Titta på det här fotografiet. Vart går gränsen?

IMG_0189#

Det otränade ögat ser ingen gräns. Allt skulle kunna vara samma bostadsområde. Det är husen med de röda taken som är bosättningen Betar Illit. Mellan den och den palestinska byn Husan i förgrunden finns bara en liten dalgång.

Många av mina blogginlägg och resebrev kommer att handla om landstrider. Jag kommer också att skriva mycket om muren, dvs. den mur som enligt israeliska staten måste finnas av säkerhetsskäl. De två hänger ihop. Det är bosättningarna som gör att muren slingar sig lite hur som helst i dessa trakter.

_________________________________
Jag befinner mig i Israel och Palestina som ekumenisk följeslagare på uppdrag av Sveriges Kristna Råd och Kyrkornas Världsråd, genom det Ekumeniska följeslagarprogrammet i Palestina och Israel (EAPPI). Desynpunkter/reflektioner som uttrycks ovan är personliga och delas inte nödvändigtvis av mina uppdragsgivare. Om du vill publicera hela eller delar av denna artikel eller sprida den vidare, var vänlig kontakta mig och/eller någon av de ansvariga på Sveriges Kristna Råd; Joanna Lilja (joanna.lilja@skr.org) eller Johanna Wassholm (johanna.wassholm@skr.org).
_________________________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

3 reaktioner till “Det är marken det handlar om”

  1. Hej Stefan,
    Markfrågor, allt börjar och slutar där. Forskar om sånt’ i Västafrika och det är en oupphörlig källa till konflikt!
    C

  2. Har en fråga angående muren. Är det inte mest stängsel det är frågan om? Jag har fått uppfattningen att muren är en mindre del av den totala sträckan.

  3. Bra fråga. Israeliska staten kallar allt för “säkerhetsbarriär”. Omkring Jerusalem och Betlehem är det en betongmur. Ute på vischan är det ett stängsel plus patrulleringsväg, plus grusgång för att man ska se om någon närmat sig stängslet, plus ett dike som omöjliggör forcering med fordon. Frågan om allt ska kallas mur eller barriär har varit uppe i internationella domstolen i Haag som menade att “mur” var ett adekvat ord att använda för “barriären”. Hur som helst är det inte bara ett staket, vilket som helst. Om du söker på israeliska försvarsministeriets hemsida så får du en bra bild av vilken typ av barriär vi talar om.

Kommentarer är stängda.